hirdetés
Nemzetközi

Das Ziel verfehlt, besiegen lässt sich der Weltrekordhalter aus Ungarn aber nicht

A célt ugyan elvétette Glattfeldenben, de nem hagyja magát legyőzni a magyar világrekorder

Er ist mehrfacher Weltrekordhalter im Distanzpfeilbogenschiessen und in seiner Heimat Ungarn ein Star. Am Samstagnachmittag zeigte Monus Jozsef vor rund 60 Zuschauern sein Können beim Schiessstand Wisengrund.
hirdetés

A világrekorder távíjász, Mónus József kereken 60 néző előtt mutatta be a lőtéren, hogy mit tud.

14 íj fekszik vörös bársonyon a szántóföld közepén Glattfeldenben, Wisengrund térségében. A nyilak a tegezben készen állnak. Mónus József leveszi fehér farkasszőr bundáját - egy ajándékot a mongoloktól, melynek köszönhetően a „Fehér Farkas” nevet kapta. Az 52 éves íjász a térdénél tartja az első íjat, megfeszíti az ideget és mindent gyakorlott szemmel ellenőriz. Ugyanezt teszi a második íjjal is. Ekkor önként vállalkozók maguk is megpróbálhatják megfeszíteni az ideget, de ezt senki sem tudja olyan játszi könnyedséggel megtenni, mint a mester.

Hat zászlót állítottak sorba, melyek a szülőföldet, a totemállatot és az íjászokat szimbolizálják. A Turul, Magyarország szent madara, szerencsét kell, hogy hozzon.

284 méteres távolságban egy zászlót szúrtak a földbe, s a zászló köré három tojást helyeztek el, melyeket a távolból nem lehet látni. De éppen ezekre a tojásokra akar József célozni.

„Nem vagyok sportoló… a zászló tiszteletéért, az őseimért és a hazámért küzdök.”

- mondja később a világrekorder.

Míg József egy kamerát állít fel, hogy a bemutatót megörökítse egy dokumentumfilmhez, melyet jövő márciusban Budapesten mutatnak majd be, asszisztense készenlétbe helyezi magát a zászlónál.

Ezután válik komollyá a dolog. Dobpergés növeli a feszültséget, az ideg megfeszül, s a nyíl villámgyorsan eltűnik. Ezután újabb nyilak követik egymást, s telefonon érkezik a jelentés, hogy valamelyik nyíl eltalált-e egy tojást.

Bár Mónus József nagyon közel került a célhoz, a tojásokat nem találta el. Ennek ellenére Glattfelden közönsége biztosította számára a hatalmas tapsot.

A tanult gépészmérnök már tíz éve kizárólag az íjászattal foglalkozik, s a díjakkal járó összegekből és előadásokból tartja fenn magát. Mónus Józsefet már gyerekként lenyűgözte ez az ősi tradíció, s maga sem sportként tekint az íjászatra. Edzésként naponta ötszáz nyilat lő ki, versenyek előtt akár ezret is. Következő célja a 907 méteres világrekord, mely egyben egy szimbolikus magyar évszám is.

Mónus József Mónus József, magyar íjász./ József Mónus, Bogenschütze aus Ungarn. (Forrás: mediaklikk.hu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen