hirdetés
Nemzetközi

S. Korea and US begin naval drills amid North Korean threat

Közös haditengerészeti gyakorlatba kezd az Egyesült Államok és Dél-Korea

South Korean and U.S. troops began five days of naval drills on Monday after North Korea renewed its threat to fire missiles near the American territory of Guam.
hirdetés

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn közös haditengerészeti gyakorlatba kezdtek, amely a tervek szerint öt napon át tart majd. Nem sokkal ezt megelőzően Észak-Korea ismét azzal fenyegetőzött, hogy Guam szigetének – amely az Egyesült Államok Csendes-óceáni külbirtoka – közelébe lőhet rakétákat.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat, amelyek Észak-Koreát rendszerint „bosszantják”. Az újabb, a Koreai-félszigetet övező vízterületen végzett közös gyakorlatban több vadászgép, helikopterek, valamint 40 haditengerészeti hajó és tengeralattjáró is részt vesz, közöttük az amerikai USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó – közölte a dél-koreai haditengerészet.

A dél-koreai haditengerészet szóvivője újságíróknak egyben azt mondta, hogy a közös gyakorlatok célja annak gyakorlása, hogy hogyan válaszolhatnának egy lehetséges észak-koreai haditengerészeti provokációra, emellett pedig szeretnék fejleszteni a szövetségesek közös műveleti képességeit is.

A hadgyakorlatok részeként éleslövészettel egybekötött gyakorlatot is végre terveztek hajtani a hajók és a repülők, emellett tengeralattjáró-elhárító gyakorlatra is sort kívántak keríteni – a dél-koreai hadsereg azonban nem hozott nyilvánosságra felvételeket.

Az Egyesült Államok – egy lehetséges Észak-Koreával szembeni erődemonstráció keretében – négy korszerű vadászgépet (két F–22 Raptort és két F–35-öst) küldött egy szöuli légi bemutatóval egybekötött kiállításra, amely kedden veszi kezdetét. A múlt héten az Egyesült Államok két B-1B típusú bombázó repülőgépet indított el a guami légibázisáról Dél-Koreába, ugyancsak azért, hogy erejét demonstrálja egy lehetséges észak-koreai agresszióval szemben.

Észak-Korea egyelőre nem reagált a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok megkezdésére, pénteken azonban az észak-koreai külügyminisztérium az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy a repülőgép-hordozójának mozgósításával „provokálta” az országot. Egyúttal a minisztérium egy intézetének kutatója arra figyelmeztetett, hogy a hasonló, katonai lépések „önvédelmi válaszlépésekre” kényszerítik Észak-Koreát. Ilyen lehetséges válaszlépésként nevezte meg azt is, hogy Guam közelébe rakétákat lőnének.

Augusztusban Észak-Korea már egy alkalommal ugyancsak fenyegetett azzal, hogy Guam közelébe lőhetnek rakétákat. Amennyiben valóban így tennének, az jelentős provokációt jelentene az Egyesült Államokkal szemben, és akár katonai konfliktushoz is vezethetne bármelyik fél tévedése.

Kim Dzsongun vezetése alatt Észak-Korea növelte a fegyverarzenálja fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseket, valamint azon igyekezett, hogy az Egyesült Államok területének elérésére alkalmas, nukleáris robbanófejjel felszerelt rakétát fejlesszen ki.

Észak-Korea hatodik, egyben eddigi legnagyobb erejű nukleáris kísérleti robbantását hajtotta végre szeptemberben, júliusban pedig két interkontinentális ballisztikus rakétát is tesztelt.

Amerikai vadászgépek A kép illusztráció (Forrás: nytimes.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen