hirdetés
Nemzetközi

Raw sewage flowing into more than third of rivers in England and Wales, WWF says

A folyók harmada szennyvízzel szennyezett Angliában és Walesben a WWF szerint

Around 40% of rivers in England and Wales are polluted with sewage, which poses a severe risk to the health of humans and wildlife, according to a new report.
hirdetés

Egy friss jelentés szerint Walesben és Angliában a folyók mintegy 40 százaléka szennyvízzel szennyezett, ami súlyos kockázatot jelent az emberek és a vadvilág egészségére is.

A WWF kutatása szerint a vízügyi vállalatok és a kormány nem tesz eleget az „Egyesült Királyságot fenyegető legsürgetőbb környezeti krízisek” megelőzéséért. A természetvédő szervezet szerint Angliában és Walesben jelenleg ötből négy folyó nem éri el a „jó ökológiai állapotot”.

Közel 18 ezer olyan engedélyezett vészhelyzeti túlfolyó van, amelyeken keresztül – ugyan kizárólag a szélsőséges esőzések alkalmával, de – közvetlenül a környezetbe, elsősorban a folyókba juthat a nyers szennyvíz.

A WWF szerint azonban ennél is gyakrabban távozik szennyvíz a túlfolyókból: az adatok szerint az ilyen helyszínek több mint felénél legalább havonta egyszer távozik szennyvíz a környezetbe, 14 százalékuk esetében pedig ez heti gyakorisággal történik.

A szennyvízzel való szennyezettség hatására gyorsabban szaporodnak az algák, ami pedig ahhoz vezet, hogy a folyókban csökken az oxigén mennyisége, amelyre a halaknak és más élőlényeknek a túléléshez szüksége van. Természetesen a folyamat hatással van azokra az állatokra – így például a vidrákra és a jégmadarakra – is, amelyek táplálékforrásai a vizekben találhatóak. Mindezen túl a kezeletlen szennyvízben található baktériumok, kórokozók és paraziták akár az emberek egészségére is kockázatot jelenthetnek.

Összesen 1902 szennyeződést jegyeztek fel az Angliában működő víz- és szennyvízkezelő vállalatok, amivel együtt 2012 óta most először volt megfigyelhető növekedés az ilyen esetek számában. Növekedett emellett a komolyabb szennyeződések száma is.

„A szennyvíz okozta szennyezettség problémája több hiányosságból fakad, így például a szennyvízkezelő rendszerünkben a megfelelő tervezés és befektetések hiányából, a megfigyelés, a kockázatelemzés, a működési gyakorlat és a személyzeti kultúra hiányosságaiból, és a nem megfelelő szabályozásból” – mondta Ben Stafford, a WWF kampányvezetője.

Emellett megjegyezte: az emberek is hozzájárulnak a helyzet súlyosbodásához, amikor törlőkendőket, vagy hasonló tárgyakat húznak le.

A brit vízügyi vállalatokat képviselő Water UK szerint a WWF jelentése „pontatlan képet” fest a problémáról. A szervezet szóvivője szerint már folyik annak megvitatása, hogy a jövőben hogyan kezelhetnék a szennyvíz, illetve a csatornázás helyzetét úgy, hogy az a környezet számára is kímélő legyen. Közlése szerint a WWF jelentése túlzottan is felnagyítja a folyók egészsége és a vízügyi vállalatok a szennyvizeket érintő tevékenysége közötti összefüggést.

„Például nem tesz semmilyen különbséget a súlyos szennyeződéses incidensek, valamint azok között, amelyek a környezetvédelmi hivatal szerint 'minimális hatásúak', ezzel a probléma nagyságáról hamis benyomást keltve” – tette hozzá a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy 2020-ra a vízipar közel 25 milliárd fontot szán olyan környezetvédelmi munkálatokra, amelyek célja a vizek minőségének javítása.

Vízkezelés A kép illusztráció (Forrás: epawatch.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen