hirdetés
Nemzetközi

L'actrice Danielle Darrieux est morte à l'âge de 100 ans

100 évesen meghalt Danielle Darrieux francia színésznő

Son charme et son talent ont illuminé le cinéma français depuis 1931. Après des débuts à 14 ans, elle entama une longue et prolifique carrière, au cinéma comme au théâtre.
hirdetés

Danielle Darrieux tehetsége és bája 1931 óta különleges fénypontja volt a francia mozinak. A színésznő tizennégy évesen kezdte hosszú és gazdag színházi, illetve mozis pályafutását.

A francia filmes világ legendás színésznője, Danielle Darrieux 100 éves korában, a keddi napon elhunyt az Eure megyei Bois-le-Roi településen lévő otthonában – számolt be róla az AFP hírügynökség.

A színésznő tehetségével és bájával a francia filmes világ egy különleges fénypontja volt már 1931 óta. A rajongói által gyakran csak D. D. néven említett Danielle Darrieux 2017. május elsején ünnepelte századik születésnapját.

Fiatalkorában olyan színészekkel játszott együtt, mint Albert Préjean, Charles Boyer és Gérard Philipe, majd idősebb korában François Ozon és más fiatal rendezők figyeltek fel rá. Egészen különleges módon Danielle Darrieux megközelítőleg 80 éven át töltött be kiemelkedő szerepet a francia filmes világban.

Danielle Darrieux 1931-ben mutatkozott be a Wilhem Thiele által rendezett Le Bal (A bál) című filmmel, ekkor a színésznő még mindössze tizennégy éves volt.

A film hamar nagy népszerűséget hozott számára, majd 1936-ban a Hollywoodban akkor már sztárként ünnepelt Charles Boyer mellett szerepelt Anatole Litvak Mayerling című filmjében. Egy évvel később férjével, a rendező Henri Decoinnal Amerikában lelkesen fogadták, de a színésznő ezek után sem feledkezett meg hazájáról. 1940-ben a Battement de cœur (~ Szívdobbanás) című filmben játszott szerepével Franciaországban óriási dicsőséget aratott.

1952-ben aztán James Mason mellett a Mankiewicz rendezte L'affaire Cicéron (Öt ujj) című filmben is játszott, ebben Anna Staviska grófnőt alakította. Az 1953-as, Max Ophüls rendezte Madame de... c. filmben a színésznő saját bevallása szerint „élete szerepét” játszotta.

Az 1954-es Le Rouge et le Noir (Vörös és fekete) című filmben és a Julien Duvivier rendezte Tisztes úriházban egyaránt Gérard Philippe mellett szerepelt.

A színésznő szépsége ötvenes éveiben sem halványult – 1967 és 2010 között minden szerepébe különleges erőt csempészett játékának nemessége. Ebben az időszakban olyan emlékezetes filmekben is szerepelt, mint A rochefort-i kisasszonyok, a Vingt-quatre heures de la vie d'une femme (~ 24 óra egy asszony életében), vagy az 1975-ös Divine.

Felnőtt nőként és idősebb korában sem veszített semmit frissességéből és játékosságából, amelyekkel mintegy nyolc évtizeddel korábban rabul ejtette a nézők szívét.

Danielle Darrieux Meghalt Danielle Darrieux (Forrás: francetvinfo.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen