hirdetés
Nemzetközi

Kurz will keinen Beitritt Österreichs zu Visegrád-Staaten

Kurz nem akarja beléptetni Ausztriát a Visegrádi Együttműködésbe

Kanzlerschaftsanwärter will engen Kontakt zu Deutschland, Frankreich und auch östlichen EU-Staaten.
hirdetés

A leendő kancellár szoros kapcsolatra számít Németországgal, Franciaországgal és a keleti EU-tagállamokkal.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Sebastian Kurz visszautasította azokat a spekulációkat, melyek szerint Ausztria közeledik a visegrádi államok, tehát Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia felé.

„Nem, ezt a szociáldemokraták állítják.”

-mondta Kurz csütörtökön az Európai Néppárt brüsszeli találkozóján.

Kurz az Európai Unió hídfőjének tekinti Ausztriát és szeretne szorosan együttműködni Németországgal, Franciaországgal és más államokkal. A leendő kancellár ezzel egy időben a kelet-európai országokkal is szeretne jó kapcsolatot ápolni és a cél az, hogy az EU-n belüli feszültségeket csökkentsék vagy akár meg is szüntessék. De mindez nem jelenti azt, hogy Ausztria tagja szeretne lenni a visegrádi országoknak.

A migrációpolitikával kapcsolatos hasonló elképzelések okán egyesek Kurz visegrádi országokhoz való közeledéséről spekuláltak, s a magyar kormány is szoros együttműködést remél az új osztrák vezetéssel. A Visegrádi Négyek tagjává válását azonban csak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Heinz-Christian Strache jelentette ki még a választási kampány idején. Az elmúlt hónapokban a jelenlegi kancellár, Christian Kern (SPÖ/ Ausztria Szociáldemokrata Pártja) ugyan megerősítette a kapcsolatot Csehország és Szlovákia szociáldemokrata kormányfőivel, akiknek országai szintén a visegrádi négyek tagjai, de belépésről jelenleg nincs szó.

Visegrádi négyek Ausztria nem lesz tagja a V4-eknek./ Kein Beitritt Österreichs zu Visegrád-Staaten. (Forrás: szakmai.itthon.hu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen