hirdetés
Nemzetközi

North Korea threatens ‘unimaginable’ strike on US after military drills

Észak-Korea „elképzelhetetlen” csapással fenyegeti az Egyesült Államokat

North Korea has threatened to launch an “unimaginable” strike on the US, accusing the Trump administration and its South Korean “puppet” allies of seeking to “ignite a war on the Korean peninsula at any cost”.
hirdetés

Észak-Korea egy „elképzelhetetlen” csapással fenyegeti az Egyesült Államokat, a Trump-adminisztrációt és dél-koreai „báb” szövetségesét pedig azzal vádolja, hogy „bármi áron háborút akarnak szítani a Koreai-félszigeten.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség által közzétett közleményben a régióban egy „küszöbönálló katasztrófát” jósoltak. A közleményben arra tesznek ígéretet, hogy „könyörtelenül összezúzzák az Egyesült Államok és a dél-koreai báb uszítók háborús őrületét” annak érdekében, hogy megelőzzék a „veszélyes háborús szerencsejátékokat” és a megszállókra a „legnyomorúságosabb halált” hozzák.

A fenyegetés alighanem arra érkezett válaszul, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hadserege közös haditengerészeti gyakorlatokat végzett a Koreai-félszigettől keletre, amelyekben a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó is részt vett. Negyven hadihajót irányítottak a Sárga-tengertől a Japán-tengerig húzódó területre.

A régióban Donald Trump november elején először tart hivatalos látogatást, amely Japánban veszi kezdetét november ötödikén. A Fehér Ház még nem döntött arról, hogy az amerikai elnök a demilitarizált övezethez is látogatást tesz-e a tizenkét napos útja során, de az már biztosnak tűnik, hogy Dél-Koreába november hetedikén, Kínába pedig egy nappal ezt követően indul.

A jövő héten kezdődő Courageous Channel evakuációs gyakorlat Észak-Korea szerint ugyancsak növeli a feszültséget. Ezt a gyakorlatot hathavonta megrendezik, de a térségben megnövekedett feszültség miatt most több figyelmet kapott.

Az észak-koreai közlemény szerint az Egyesült Államoknak „arra kell készülnie, hogy elképzelhetetlen csapással sújtják egy elképzelhetetlen időben”. Emellett megjegyzik, „Dél-Korea sem ússza meg szárazon”, hogy amerikai stratégiai eszközöket telepítettek, és „Dél-Korea teljes földjét a valaha volt legszörnyűbb nukleáris háborús mezővé alakították” anélkül, hogy látták volna a küszöbönálló katasztrofális eseményt.

Phenjan korábban több rakétakísérletet is végrehajtott, valamint szeptember harmadikán sort kerített a hatodik, eddigi legnagyobb erejű nukleáris kísérleti robbantására is, emellett átlőtt két rakétát Japán felett.

Vasárnap Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Trump arra utasította őt, folytassa az Észak-Koreával szembeni feszültség megoldására a diplomáciai erőfeszítéseket.

Washington nem zárta ki annak lehetőségét, hogy közvetlen tárgyalást folytassanak Észak-Koreával.

Dél-koreai hadgyakorlat A kép illusztráció (Forrás: nypost.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen