Nemzetközi

Richterin im Gespräch über eine Justiz unter Druck in Ungarn

Politikai támadás a magyar igazságügy ellen

Die Politik Viktor Orbans nährt Zweifel am Rechtsstaat Ungarn. Ein Gespräch über Angriffe auf die Justiz in Osteuropa.

Orbán Viktor politikája sokakban kétséget ébreszt a magyar jogállamisággal szemben. A Tiroler Tageszeitung online hírportál munkatársa Halász Etelka magyar bírónővel beszélgetett a témáról.

Orbán Viktor kormányának döntéseit, amelyek az Európai Bíróság menekültek elosztásával kapcsolatos döntését nem tartják tiszteletben, az Európai Bíróság erősen kritizálja. A 2012-es igazságügyi reform gondoskodott a feltűnésről.

A Tiroler Tageszeitung munkatársának kérdésére, miszerint függetlenek-e egyáltalán a magyar bíróságok, a bírónő egyértelmű választ adott. Bár Halász Etelkát inkább szakmai szempontból érdekli a kérdés, de az szerinte is nyilvánvaló, hogy a magyar igazságügyet támadás érte, hiszen a kúria elnökét elmozdították posztjáról, aztán jött a 2012-es reform és számos bírót kényszernyugdíjba küldtek. Utóbbit azonban időközben megoldották.

Mindezt akkoriban politikai és szakmai oldalról is kritizálták, ugyanis félő volt, hogy a politika túl nagy hatást fog gyakorolni az igazságügyre. Ez a mai napig akadályokat emel például a kinevezési eljárás során. Nagy problémát jelent, hogy a bírói posztokra beérkezett pályázatokat az Országos Bírósági Hivatal elnöke, jelen esetben elnök asszonya, azaz egyetlen egy személy, bármikor érvényteleníthet.

Hogy ilyen esetekben politikai nyomást gyakorolnak-e, Halász Etelka szerint nem lehet pontosan tudni, s bizonyítani sem lehet, hogy az elnök asszony döntései politikai vagy szubjektív okokból történnek-e. Nemcsak vezetői pozíciók, hanem átlagos bírói állások esetében is előfordul, hogy a pályázatot érvénytelennek nyilvánítják. Az indoklás mindig nagyon rövid, és általában annyit közöl, hogy a jelentkező az Országos Bírósági Hivatal céljait nem tudja megvalósítani.

Hasonlóan kérdéses Magyarországon a média függetlensége is. Több tv adó és hírlap is kormányközelinek mondható, de ezekkel szemben mindig van egy oppozíció is, amely minderről hírt ad.

Jelenleg Lengyelországban is heves viták zajlanak az igazságügyi reform miatt, melynek következtében az Európai bíróság eljárást indított. A bírónő ebben azonban nem lát a magyar reformmal párhuzamot, csak hasonlóságokat, például a kényszernyugdíjazásokban, de ezeket Magyarországon végül törvényileg megoldották. A bírák három lehetőség közül választhattak. Vagy visszatérnek a posztjukra, kártérítést kapnak, vagy élhettek egy harmadik lehetőséggel, melyet senki sem választott. Legtöbben a kártérítést választották. Ennek ellenére a 230 érintett bíró közül 170 nyugdíjba ment. A célt tehát végső soron elérték, hiszen ezek a bírák többé nem dolgozhatnak.

Időközben a nyugdíjazott bírák helyét újak foglalták el. Arra a kérdésre, hogy ennek következtében az ítélkezésben történt-e változás, Halász Etelka nemleges választ adott. Mindezek pedig arra utalnak, hogy bár megkísérelték az igazságszolgáltatást politikai úton befolyásolni, ez azonban nem olyan eredménnyel járt, mint azt feltételezhetően várták.

Magyar igazságügy Politikai nyomás vagy sem?/ Politischer Druck oder nicht? (Forrás: retrofm.hu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen