hirdetés
Nemzetközi

Grüne für zwei Vize-Kanzler in einer Jamaika-Koalition

Jamaica-koalíció esetén a Zöldek két alkancellárt szeretnének

Die Koalition steht noch nicht, aber die Personaldebatte für Jamaika ist in vollem Gange. Die Grünen denken laut über zwei Vizekanzler nach – und CDU und FDP streiten weiter über den Posten des Finanzministers.
hirdetés

Bár a koalíció még nem jött létre, de a személyes tárgyalások már folyamatban vannak. A Zöldek két alkancellárban gondolkodnak, míg a CDU és az FDP továbbra is a pénzügyminiszteri poszton vitatkozik.

A Zöldek felszólították a CDU-t és az FDP-t, hogy ha létrejön a Jamaica-koalíció, akkor két alkancellárt nevezzenek meg. Michael Kellner, a Zöldek ügyvivője szerint a Zöldeknek és az FDP-nek egyenlő mértékben kell részt venniük a kormány munkájának koordinációjában, mely egy Jamaica-koalíció esetén nem folytatódhat csak és kizárólag a kancellári hivatalban és egy másik partnernél, hanem mindhárom félnek osztoznia kell rajta.

Az alaptörvény 69. cikkelye persze csak egy alkancellár kinevezését irányozza elő. Azaz „a szövetségi kancellár egy szövetségi minisztert nevez ki helyettesének”. A kormány ügyrendje viszont átfogóbb képviseleti szabályozással rendelkezik, ugyanis, ha egy kabinetülés esetén mind a kancellár, mind pedig az alkancellár részvétele akadályozott, akkor egy előre megnevezett miniszter elnökletével zajlik az ülés.

Mindeközben további vita folyik a CDU és az FDP között egyes fontos pozíciókról. Eckhardt Rehberg CDU-s költségvetési politikus hétfőn visszautasította az FDP követelését, hogy egy lehetséges Jamaica-koalícióban az FDP állíthasson pénzügyminisztert. Rehberg szerint a pénzügyminiszteri posztnak az Uniónál kellene maradnia, hiszen a miniszterium az utóbbi nyolc évben Wolfgang Schäuble-nél és egyben az Uniónál nagyon jó kezekben volt.

Rehberg, a CDU frakciójának eddigi költségvetési szóvivője figyelmeztette a CDU, CSU, FDP és a Zöldek tárgyaló feleit, hogy kívánságaikkal és terveikkel ne lépjék túl a rendelkezésre álló pénzügyi mozgásteret. A politikus amellett állt, hogy a tárgyalások irányvonala a „fekete nulla” (kiegyenlített államháztartás) legyen és megelőzzék az újabb adósságokat. Rehberg elmondása szerint, ő maga költségvetési politikusként akkor lenne igazán nyugott, ha a koalíciós szerződésben a „fekete nullát” rögzítenék. A tervek alapján a következő választási periódus pénzügyi mozgástere 30 milliárd Eurót tesz majd ki.

Jamaica-koalíció Sok sikert! / Viel Erfolg! (Forrás: welt.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen