hirdetés
Nemzetközi

Calais : que sont devenus les 7400 migrants évacués de la jungle ?

Calais: Mi lett a tábor egykori lakóival?

Un an après le démantèlement du plus grand campement sauvage de migrants à ciel ouvert, 42% des 7400 personnes évacuées ont obtenu l'asile selon les données de l'Office français de l'immigration et de l'intégration.
hirdetés

Egy évvel az egyik legnagyobb spontán kialakult migránstábor felszámolását követően az onnan elszállított 7400 személy 42 százaléka már menedékjogot kapott a francia bevándorlási és integrációs hivatal adatai szerint.

2016. október 24-én az állam egy jelentős műveletbe kezdett, amelynek keretében felszámolták a calais-i migránstábort. Több mint 7400 migránst szállítottak át a több mint 300 fogadóközpontba szerte az ország területén. Előbbibe nem számolták bele azokat a személyeket, akik a rendőrségi műveletet megelőzően maguktól hagyták el a „dzsungelt”, illetve azokat sem, akik a megérkezésüket követő napokban hagyták el a fogadóközpontokat.

Egy év elteltével a francia bevándorlási és integrációs hivatal adatai szerint a több mint 7400 ember 42 százaléka kapott menedékjogot, vagy pedig valamilyen védelmet az országban.

Ezen migránsok 95 százaléka férfi volt, közülük 60 százalék Szudánból érkezett Franciaországba. Emellett a menedékkérők 25 százaléka afgán, 5 százaléka eritreai, 4 százaléka pedig pakisztáni volt, de akadtak közöttük etiópiaiak is.

Az összes evakuált személy több mint harmada adta már be menedékkérelmét, és mindenki másnak is lehetősége volt ezt megtenni a fogadóközpontokban. A menedékkérelmet benyújtók 46 százaléka továbbra is a menekültügyi hivatal vagy a bíróság végső döntésére vár azzal kapcsolatban, hogy elutasítják-e kérelmét. Eddig a menedékkérelmek 7 százalékát utasították el.

A tábor felszámolása során mintegy 2 ezer kísérő nélküli kiskorúról is gondoskodniuk kellett a hatóságoknak, akiket kifejezetten ilyen menedékkérők ellátására szolgáló központokban helyeztek el. Egy Nagy-Britanniával kötött megállapodás keretében a felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérők közül 515 fiatalt Írország, illetve az Egyesült Királyság területére szállítottak – 709 kiskorú azonban még az előtt távozott, hogy a helyzetét tisztázták volna.

Még ha a calais-i tábor felszámolására indított művelet sikeres is volt, a kikötőváros migrációs problémáját nem egészen oldotta meg. Néhány „nyugodt” hónapot követően 2017 tavaszán ismét illegális bevándorlók kezdtek a városba érkezni, és mára már közel hétszázan vannak Calais területén. Míg korábban a „dzsungelt” többségükben szudáni bevándorlók lakták, jelenleg a városban lévő migránsok többsége eritreainak, etiópiainak, illetve afgánnak mondja magát.

A kormány immár igyekszik elkerülni, hogy a felszámolt tábor bármi módon újraépüljön. Fabien Sudry, Nord-Pas-de-Calais régió prefektusa azt mondta, levonták a leckét az egykori calais-i táborral kapcsolatos tapasztalatok nyomán. A jelenlegi helyzetet szerinte össze sem lehet hasonlítani a tábor felszámolását megelőző állapotokkal. Fabien Sudry ismertetése szerint a migránsok száma jelentősen csökkent, nagyjából ötszázra, ami megközelítőleg 12-15-ször kevesebb, mint ami a tavalyi év azonos időszakában jellemző volt.

Calais-i tábor A kép i (Forrás: cnn.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen