hirdetés
Nemzetközi

Iraqi Kurdistan referendum: Kurds offer to freeze independence

A kurdok készek befagyasztani a függetlenségi népszavazás eredményét

The Kurdistan Regional Government has offered to freeze the results of a recent disputed independence referendum and enter dialogue with Baghdad.The government said in a statement that it proposed a ceasefire "in order to prevent further violence and clashes".
hirdetés

Az iraki kurd régió kormánya felajánlotta, hogy befagyasztja a nemrég megtartott, vitatott függetlenségi népszavazás eredményét, és egyben párbeszédet kezd a bagdadi központi kormánnyal.

A kurd regionális kormány közleményében kijelentette, hogy tűzszünetet ajánl annak érdekében, hogy

„megelőzzék a további erőszakot és összecsapásokat”.

A múlt héten akkor törtek ki a harcok, amikor az iraki kormány elfoglalta a kurdoktól az olajban gazdag Kirkuk várost, valamint más, korábban a kurdok ellenőrzése alatt tartott területeket. Ennek előzménye, hogy a kurdok szeptember 25-én megtartották a vitatott referendumot a Bagdadtól való elszakadásról.

„A harcok folytatása nem vezet egyik fél győzelméhez sem, hanem az országot a zűrzavar és a káosz felé vezeti. Az iraki és pesmerga erők közötti támadások és összeütközések, amelyek október 16-án vették kezdetüket, egy folyamatos vérontáshoz vezethetnek” – fogalmaznak a regionális kormány közleményében.

Az iraki kormány álláspontja szerint a kurd függetlenségi referendum jogtalan, és a válság megoldásának érdekében párbeszédre tett felhívást.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök a múlt hónapban a kurd regionális kormánytól követelte, hogy „töröljék” a népszavazás eredményét. A miniszterelnök közlése szerint a referendum kockázatot jelent az „irakiak közötti békés együttélésre”, egyben „veszélyezteti a régiót”. Hozzátette azt is, hogy „Irak szabályait vezetik be” a területen.

Az Irak északi részén élő emberek túlnyomórészt Iraki Kurdisztán függetlensége mellett tették le a voksukat a vitatott népszavazáson. A helyi választási bizottság közlése szerint a szavazatukat leadó 3,3 millió kurd és nem kurd polgár 92 százaléka támogatta az elszakadást.

A múlt héten az iraki erők nagyobb, 2014 óta a kurdok fennhatósága alatt lévő területeket foglaltak el, és egyben közölték, hogy Kirkuk tartomány minden területén átvették a kurd pesmerga erőktől az ellenőrzést. A hadsereg és a szövetséges milíciák által indított művelet eredményeként a kurd erőket visszaszorították a hivatalosan elismert iraki Kurdisztáni Autonóm Régió területére.

Iraki kurdok egy tüntetésen Iraki kurdok egy tüntetésen (Forrás: france24.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen