hirdetés
Nemzetközi

السويد.. بلد اختفت فيه النقود

Svédországban megszűnt a készpénzforgalom

„في ستوكهولم، كما في بقية هذا البلد الإسكندنافي البارع في التكنولوجيات الجديدة، اختفت النقود من الشركات والبنوك، فالجميع يدفع بالبطاقات أو الهواتف الذكية ولا يستثنى من ذلك سوى كبار السن ممن لا يروق لهم العالم الرقمي، الذي يبدو أكثر أمانا طالما لم يقع عطل كبير في الحواسيب”
hirdetés
Stockholmban, valamint a technológiában kiemelkedően fejlett Svédország szinte egész területén "eltűnt" a készpénz a cégek és a bankok életéből. A svéd bankok ma már nem biztosítanak lehetőséget pénz elhelyezésére és felvételére. Így tehát mindenki, beleértve az idős korosztályt is, kártyával vagy okostelefonnal fizet.
 
Kimutatások szerint a Svédországban készpénzzel fizetők aránya 40 %-ról (2015) 15 %-ra csökkent (2016), továbbá a svédek egyharmada el tudja képzelni teljesen készpénzmentesen az életet.
 
Mindebből az következhet, hogy a közeljövőben nem lehet készpénzzel megvenni a buszjegyet, illetve okostelefonon keresztül kell adakozni az egyháznak vagy a koldusoknak. Sőt, már valósággá vált az, hogy az állomások nyilvános illemhelyein csak kártyával lehet fizetni.
 
A fejlemény mozgatórugója egyrészt a bankrablások és egyéb készpénzes rablóakciók lecsökkentésére irányuló szándék volt. Továbbá az is, hogy a svédek rendkívül támogatják a technológia fejlődését, valamint bíznak kormányukban és a bankjaikban annyira, hogy nem szükséges szemükkel látni, vagy kezükben fogni a pénzt. Emellett érdekes, hogy Svédország volt Európában az első ország, amely bevezette a bankjegyeket (1661), és ahol megjelent az első mobiltelefon.
 
Másrészről kételyek is övezik az új készpénz nélküli világ jelenségét, hiszen továbbra is vannak a társadalomnak olyan csoportjai, akik számára nem hozzáférhető a technológia vagy nincs bankszámlájuk. Gondoljunk például a messzi vidék kis falvainak lakosaira, a menekültekre, az idősekre vagy a fogyatékkal élőkre. Csupán egy példa, hogy a digitalizáció következtében a svéd lakosság 10%-a nem tudja használni a gyorsvonatot.
Az új jelenséggel kapcsolatos félelmek a magánéletben való kémkedés lehetőségeire is kiterjednek. Továbbá ezeken is túlmennek, érintve a kérdést, mi lenne, ha az ország háborús támadásnak lenne kitéve, vagy meghibásodás miatt ellehetetlenülne az internetes információáradat. Akkor Svédország egy óríási krízis közepén találná magát. A svéd kereskedelmi miniszter elmondása szerint ezért bár csak kis mértékben, de továbbra is szükség van valamennyi készpénzforgalomra.
النقود في السويد السويد.. بلد اختفت فيه النقود (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen