hirdetés
Nemzetközi

Debatte um Besuch von ungarischem Ministerpräsidenten

Vita Orbán wittenbergi látogatása körül

Ein geplanter Besuch des Ungarischen Ministerpräsidenten Viktor Orbán in Wittenberg sorgt für politischen Zündstoff in Sachsen-Anhalt – auch Reiner Haseloff soll bei dem Besuch dabei sein.
hirdetés

A magyar miniszterelnök tervezett wittenbergi látogatása politikai gyújtóanyagként szolgál Szász-Anhaltban – írja a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) online híroldalán.

Az MDR információi szerint Orbán Viktor november 6-án privát látogatást tesz Wittenbergben a „Luther! 95 kincs – 95 ember” ("Luther! 95 Schätze – 95 Menschen") című reformációról szóló kiállításon, Szász-Anhalt miniszterelnöke, Reiner Haseloff kíséretében.

Stefan Gebhardt a baloldal parlamenti ügyvivője szerint a találkozó nem elfogadható és Orbán „migránsmentes zónáról”, illetve a „zsidó világösszeesküvésről” szóló megnyilvánulásait elutasítandónak tartja.

Susan Sziborra-Seidlitz, a Zöldek tartományi elnöke szintén elutasítja Orbán látogatását.

„Mindannyian tudjuk, hogy ki Orbán Viktor. Valaki, aki jobboldali populista megnyilvánulásai által tűnt fel és antiszemita megfogalmazásokat alkalmaz. Jól meg kellene fontolni, hogy nemzetközi teret engedünk-e neki Szász-Anhaltban.”

-mondta a tartományi elnök asszony

Sven Schulze, a CDU szász-anhalti főtitkára viszont nem tartja problematikusnak Orbán látogatását, hiszen Szász-Anhalt miniszterelnöke is meglátogatta a magyar kormányfőt és a helyi CDU mindig jónak látja, ha egy kelet-európai ország vezetője meglátogatja a tartományukat. A CDU köreiben a látogatásról tehát nincs vita.

Az AfD tartományi frakciójának elnöke, André Poggenburg üdvözölte a magyar miniszterelnök látogatását, hiszen az egy jele a politikai párbeszédnek.

„Éppen Kelet-Németországban kellene hálásnak lennünk, hiszen a magyarok akkoriban megnyitották a vasfüggönyt. Mint az AfD helyi elnöke, csak azt tudom kívánni, hogy a Haseloff és Orbán közti beszélgetés gyümölcsöző legyen...”

-fejtette ki Poggenburg, aki szerint a hasonlóságokat kellene keresni és nem a különbségeket.

Az állami kancellária is értesült már a magyar miniszterelnök látogatásáról, melynek szerintük nem hivatalos jellege lesz.

A Wittenbergi Evangélikus Egyházkör szuperintendense, Christian Beuchel szerint vannak olyanok Wittenbergben, akik kifejezetten örülnek Orbán látogatásának, nyilván a migránsokkal szemben tanúsított magatartása miatt. Éppen utóbbi miatt gondolja Friedrich Schorlemmer teológus, Wittenberg díszpolgára, hogy a látogatás magáért beszél. A kérdés már csak az, hogy milyen szándék és cél húzódik meg mögötte.

Orbán Viktor Wittenberg Orbán Viktor látogatást tesz Wittenbergben./ Viktor Orbán wird Wittenberg besuchen. (Forrás: faktor.bg)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen