hirdetés
Nemzetközi

Японись!

Őrült japán találmányok

За Японией давно закрепилась репутация места, где любят чудные и абсурдные вещи. Каждый, кто бывал в Стране восходящего солнца, подтвердит, что для этого есть все основания. Но далеко не все знают, что сотни курьезных приспособлений, которые прославились на весь мир, придумал один-единственный человек — Кэндзи Каваками. «Лента.ру» выяснила, зачем он это сделал.
hirdetés

Japán már régóta híres arról, hogy lakói szeretik az őrült és extrém dolgokat. Bárki, aki már járt a Felkelő Nap Országában találkozott már abszurd ötletekkel és találmányokkal. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezekből a furcsa alkalmatosságokból több száz egyetlen ember elméjéből pattant ki, ő pedig nem más, mint Kenji Kawakami.

Kenji Kawakami 1967-ben érkezett Tokióba azzal a céllal, hogy repülőgéptervező legyen. Igaz az egyetemi évek alatt már közel sem a tervezés és az aerodinamika érdekelte, hanem helyette Marquezt olvasott.

Akkoriba a japán főváros diáktüntetésektől volt hangos. Kawakami végül otthagyta az egyetemet, és csatlakozott egy szélsőbalos ifjúsági szervezethez, ahol társaival együtt az amerikai seregek kivonását követelték Japánból.

Néhány év múlva a kedélyek lenyugodtak, és Kawakami-nak már gondolnia kellett arra, miből is fog megélni.

„Megvetem a materializmust – vallja be Kenji egy későbbi interjúja során. – Utálom, hogy idővel mindennek termékké kell válnia. Extrémista vagyok, aki abban hisz, hogy mindig el kell menni a végletekig."

Az első „Csindogu”-t – így hívják a furcsa japán találmányokat – 1991-ben rakta össze. Kawakami egy olyan szerkezet létrehozására törekedett, ami úgy néz ki, mint egy igazi találmány, de mégis teljesen értelmetlen, ezért aligha használná őket valaki.

Kawakami egyes találmányait már az egész világon ismerik, hiszen a róluk készült képek bejárták az internetet és a médiát. Ezek közé tartozik az evőpálcika, amihez egy kis ventilátor van szerelve, hogy hűtse nekünk az ételt.

Vagy a felmosórongy-mamusz, ami feltöröli a padlót, miközben a lakásban mászkálunk.

Híres még a japán tömegközlekedési eszközökön oly népszerű „álltartó”, ami megakadályozza, hogy elessünk, ha esetleg elszundítanánk a metrón utazás közben.

Kawakami egy másik abszurd találmánya a Windows újraindítást könnyíti meg: ezzel a kis szerkezettel egyszerre lehet lenyomni a Ctr, Alt és Delete billentyűket.

Annak ellenére, hogy Kenji Kawakami minden egyes találmánya őrültségnek tűnhet, mégis meg lehet azokat rendelni az interneten, és Japánban bizonyos termékei nagy sikernek örvendenek. A feltaláló saját bevallása szerint pedig a nevetés nem árt, sőt még több nevetésre lenne szükség a társadalomban, amiről ő gondoskodik is bizarr ötletei révén.

japán találmányok Japán híres bizarr ötleteiről és találmányairól (Forrás: lenta.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen