hirdetés
Nemzetközi

Widerstand in ÖVP: Kurz' Reformverspre­chen wackelt

Inognak Sebastian Kurz reformígéretei

Das langsame Tempo der FPÖ gibt den Widerständlern in der ÖVP Zeit, sich gegen Reformen zu stellen. Ziel: Josef Moser soll nicht Minister werden.
hirdetés

Az FPÖ lassú tempója lehetőséget ad az ÖVP-n belüli ellenállóknak a reformok elleni fellépésre. A cél, hogy megakadályozzák Josef Moser miniszteri kinevezését.

„Zeit für Neues” vagy, ahogy a magyar sajtóban megjelent „Itt az idő, Ausztria” szlogennel gyűjtötte Sebastian Kurz azon választók szavazatai, akik változást szerettek volna. Kurz reformígéreteit Josef Moser, a számvevőszék elnöke által személyesítette meg. Moser Kurz csapatának legfontosabb embere volt, s a szövetségi lista harmadik helyét kapta meg jelölésekor. Ezzel a leendő kancellár azt az üzenetet közvetítette, hogy a reformok utolsó ellenzőit is megfogták.

Eközben olyan helyekről is riadót fújtak, melyeket a kormányalakítás lefolytatásával bíztak meg. Eszerint az ÖVP-n belül ellenállók gyülekeznek, mindenekelőtt a tartományok, hogy Kurz reformígéreteit megingathassák. A céltábla értelemszerűen Josef Moser.

Az ÖVP elnöke, Sebastian Kurz engedett a nyomásnak és a folyamatban lévő kormányalakítási tárgyalások során hagyta, hogy Moser többnyire a kultúráról és sportról beszéljen. A fontos költségvetési napirendet nem a volt számvevőszéki elnök, hanem a Casino Austria AG vezetője, Bettina Glatz-Kremsner tárgyalta. Mindez annak a jele, hogy a kormányban Moser nem kap vezető szerepet a pénzügyeket illetően. De könnyelmű dolog lenne azt hinni, hogy egy pénzügyi nyomásgyakorló potenciál nélküli föderalizmusért felelős miniszter felül tud kerekedni a tartományi vezetőkön.

Különösen a gazdaságban növekszik a bizalmatlanság, éppen azon a területen, mely Kurz mozgalmának fontos tartóoszlopa.

„Josef Moser pozicionálása a fokmérője annak, hogy a reformígéretek stabilan állnak-e. Ha a tartományok Sebastian Kurzot is leszerelik, az ÖVP a következő választásokon 15 %-on fog landolni.”

-mondta a gazdaság egy ismert képviselője.

Az ÖVP egy másik híve arról számolt be, hogy nemcsak a tartományok, hanem sokan az ÖVP tagjai közül is Moser ellen vannak, bizonyos korrupciós ügyek miatt.

Ennek a kellemetlen helyzetnek a létrejöttében az FPÖ-nek is szerepe van. Kurz eredetileg nagyon gyorsan véghez akarta vinni a kormányalakítást, hogy saját ellenzőit kijátszhassa. De az FPÖ ragaszkodik az alapos tárgyalásokhoz, mert fél, hogy a pad alá esik. Ez a késlekedés azonban csak teret ad az ÖVP-n belüli ellenállóknak, hogy megerősödjenek.

Sebastian Kurz és Josef Moser Sebastian Kurz és Josef Moser/ Sebastian Kurz und Josef Moser (Forrás: kurier.at)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen