hirdetés
Nemzetközi

„Wir wüssten wirklich gerne, wie sie ticken“

„Jó lenne tudni, mit akarnak.”

Berlin und Paris ringen um die Zukunft der EU. Aber die Differenzen sind überbrückbar. Viel tiefer ist der Graben zu Osteuropa. Die Flüchtlingskrise hat zu Entfremdung und Sprachlosigkeit geführt.
hirdetés

„Már nem értjük a közép-európaiakat.”

-mondta a német külügyminisztérium egyik magát megnevezni nem kívánó belső embere a Német-Magyar Ifjúsági Fórumon.

Hasonlóan nyilvánult meg a pódiumon a külügyminisztérium egy másik képviselője is. Peter Ptassek, a Brexitért és az EU koordinálásáért felelős megbízott újra és újra ugyanazt a kérdést tette fel a jelenlevő magyar politikusoknak:

„Hogy van ez, minek kell közép-európaibbnak vagy magyarabbnak lennie az EU-ban?”

Bár ez úgy hangzott, mintha a magyarokat gyengeelméjűnek tartanák, de valójában arra akartak kilyukadni, hogy Magyarország nem akar mást, mint az Európai Unió démonizálásában jeleskedni – anélkül, hogy egyáltalán ötlete lenne arra nézve, hogyan is kellene az uniós intézményeket megreformálni.

„Néha az az érzésünk, hogy folyamatosan a sípcsontunkba rúgnak, mert az számukra belpolitikailag előnyös.”

-mondta a külügyminisztérium belső embere.

Kelet-Európa elidegenedik Nyugat-Európától, melynek végzetes következményei lehetnek. Franciaország és Németország történelmi múltjukon felülemelkedve igyekszik áthidalni különbségeiket Európa jövője érdekében, míg mindez Kelet- és Nyugat-Európáról nem mondható el.

A visegrádi országok – Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia – egyre szorosabb együttműködése a német menekültpolitika akaratlan következménye. Orbán Viktor még a menekültkvótáról szóló döntés megszületése előtt kijelentette, hogy annak „súlyos politikai ára” lesz. Végül így is lett.

Ráadásul, ha Emmanuel Macron keresztül viszi javaslatát, miszerint az eurózóna rendelkezzen saját költségvetéssel és parlamenttel, úgy egy „központi Európa” jön létre, amivel Kelet-Európa még jobban peremre szorul. Arról nem is beszélve, hogy a visegrádi országok szoros kapcsolata is lazulna, hiszen Szlovákia, ahol már az euró van forgalomban, a „központi Európához” tartozna, ellentétben a másik három országgal.

Angele Merkel német kancellár asszony és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Merkel és Orbán - német és magyar nem érti egymást./ Merkel und Orbán - Deutsche und Ungarn verstehen einander nicht. (Forrás: mno.hu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen