hirdetés
Nemzetközi

La pauvreté ne recule pas en France, alerte le Secours catholique

Nem csökken a szegénység Franciaországban a Katolikus Segélyszervezet szerint

Le rapport annuel du Secours catholique sur l'état de la pauvreté en France a été publié jeudi . Entretien avec Brigitte Alsberge, responsable du département Solidarités familiales au Secours catholique.
hirdetés

A Katolikus Segélyszervezet éves jelentést tett közzé csütörtökön a szegénység aktuális állapotáról Franciaországban, a France24 a segélyszervezet egy vezetőjével, Brigitte Alsberge-zsel készített interjút.

Ahogyan minden évben, a franciaországi Katolikus Segélyszervezet most is közölte az országban jellemző szegénység állapotáról szóló felmérésének eredményét. 2016-ban a szervezet mintegy 1,5 millió emberen segített, akik közel fele gyermek volt.

A legsérülékenyebb csoportnak a nők tűnnek, ám az extrém szegénység válogatás nélkül és egyre inkább érinti a párokat és akár teljes családokat is.

Az Insee (a francia statisztikai hivatal) adatai szerint jelenleg Franciaországban 9 millió ember él a szegénységi küszöb alatt.

Brigitte Alsberge, a francia katolikus segélyszervezet egy vezetője a France 24-nek adott interjújában elmondta, hogy a segélyszervezet által segített felnőttek 56,3 százaléka nő volt 2016-ban, akik közül viszonylag sokan voltak az egyedülálló nők (17,1 százalék), de ugyancsak nagy számban szorultak segítségre gyermeküket egyedül nevelő anyák is.

A családokat tekintve leggyakrabban éppen azok szorulnak segítségre, ahol az anyának egyedül kell eltartania a gyermekét. Az esetek 88 százalékában a nő az, aki a gyermekét egyedül neveli, és ezek a nők nagy nehézségekkel néznek szembe az életük rendezése során. Az ilyen nők számára nagy kihívás lehet az is, hogy munkát találjanak – a segélyszervezet munkatársa szerint sokan közülük részmunkaidős, bizonytalan vagy rosszul fizetett állást találnak csak, amelyek azonban nem nyújtanak elegendő anyagi forrást a megélhetéshez.

Egyre több a segítségre szoruló nők között a külföldről érkezett, illetve az idős, nyugdíjas is. Noha lassú folyamatról van szó, de öt év alatt 5-ről 10 százalékra nőtt a szegénységben élő és ezért segítségre szoruló 60 év feletti emberek aránya.

Brigitte Alsberge mindazonáltal leszögezte, hogy a házastársi kapcsolat sem jelent „védelmet” a szegénység ellen, ugyanis egyre több olyan emberrel találkoznak, akiknek annak ellenére sincsen elegendő pénzük a családjuk fenntartására, hogy dolgoznak. A családok egyik legnagyobb nehézsége a lakhatás biztosítása, ugyanis egyre magasabbak és magasabbak az árak. A gyermekes (kétszülős) családok a segítségre szorulók 24,2 százalékát tették ki.

Szegénység A kép illusztráció (Forrás: jacobinmag.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen