hirdetés
Nemzetközi

Zimbabwe crisis: Army seizes broadcaster but denies coup

Zimbabwéban a hadsereg elfoglalta az állami tévét, a puccsot viszont „tagadja”

Zimbabwe's military has read out a statement after taking over the national broadcaster, ZBC, saying it has taken action to "target criminals". However, it said this was not "a military takeover of government" and President Robert Mugabe was safe.
hirdetés

A zimbabwei hadsereg elfoglalta a ZBC nevű helyi országos csatornát, majd pedig felolvasta közleményét, amelyben azt állították, hogy a tettük célja a „bűnözők célba vétele” volt. Emellett azt állították, hogy a hadsereg nem vette át a hatalmat, és Robert Mugabe elnök biztonságban van.

Szerdán reggel a főváros, Harare egy északi külvárosi területénél még lövések és tüzérségi fegyverek hangját lehetett hallani. Az ország dél-afrikai követe, Isaac Moyo korábban azt mondta, a kormány „érintetlen” maradt, így nem beszélt puccsról.

Órákkal azt követően, hogy a katonák lerohanták a ZBC központját, Sibusiso Moyo vezérőrnagy felolvasta a hadsereg közleményét, amelyben egyebek mellett megfogalmazták:

„Szeretnénk megerősíteni a nemzetet arról, hogy az elnök és családja teljes biztonságban vannak, és garantált a biztonságuk. (…) Mi csupán az őt körülvevő bűnözőket vesszük célba, akik olyan bűncselekményeket követnek el, amelyek az ország szociális és gazdasági szenvedését okozzák. Amint befejeztük a küldetésünket, várakozásunk szerint a helyzet visszaáll a normális állapotba”.

Noha a közleményből nem derült ki, hogy kik is jelentették a hadsereg célpontját, kormányzati forrásokból a Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy mások mellett Ignatius Chombo pénzügyminisztert is őrizetbe vették. Ugyancsak nem tisztázott, hogy ki vezeti a hadsereg akcióját.

Alex Magaisa, Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető korábbi tanácsadója a BBC-nek elmondta, hogy meglátása szerint a hadsereg állítása – miszerint nem történt puccs – valótlan.

„Úgy határoztak, hogy nem nevezik puccsnak, mivel tudják, hogy egy puccsra nem vevők, és elítélik azt” – jelentette ki a tanácsadó.

Hozzátette azt is, kifejezetten úgy tűnik, hogy Mugabe jelenleg csupán „névleges elnök”, és a hatalom jelenleg a hadsereg kezében van.

Röviddel a zimbabwei eseményeket megelőzően az ország hatalmon lévő pártja a hadsereg vezetőjét azzal vádolta, hogy „áruló viselkedést” folytat, miután egy lehetséges katonai közbelépésre figyelmeztetett. Constantino Chiwenga azt követően vonta felelősségre a 93 éves elnököt, hogy az elbocsátotta az alelnököt. Constantino Chiwenga azt mondta, a hadsereg kész arra, hogy véget vessen Mugabe pártjában a tisztogatásoknak.

Kedden aztán tovább növekedett a feszültség, miután páncélozott járművek tűntek fel Harare közelében az utakon – ekkor azok célja még nem volt ismert.

Shingai Nyoka, a BBC helyi tudósítója szerint Harare északi külvárosi területein – ahol több kormányzati tisztviselő, illetve az elnök is él – fegyverlövések és tüzérségi fegyverek hangját lehetett hallani. Mugabe lakóhelyéhez közel még szerda reggel is fegyverropogást lehetett hallani egy, az AFP-nek nyilatkozó szemtanú szerint.

Katonák Harere közelében Katonák páncélozott járművek mellett Harare közelében / Soldiers stand beside military vehicles just outside Harare (Forrás: standard.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen