hirdetés
Nemzetközi

Djihad en Syrie : deux personnes placées en garde à vue à leur retour en France

Szíriai dzsihád: Két embert őrizetbe vettek, miután visszatértek Franciaországba

Un homme et une femme, âgés de 25 et 22 ans, ont été arrêtés mardi à leur arrivée à l'aéroport de Roissy Charles-de-Gaulle. Ils sont suspectés, séparément, d'avoir tenté de rallier la Syrie.
hirdetés

Őrizetbe vettek kedden egy férfit és egy nőt – egyikük 25, a másik személy pedig 22 éves –, miután megérkeztek a Roissy Charles-de-Gaulle repülőtérre. Az őrizetbe vett két személyt azzal gyanúsítják, hogy Szíriában olyan területre próbáltak jutni, ahol a dzsihádisták harcoltak.

A két személyt egymástól függetlenül azzal gyanúsítják, hogy megpróbáltak Szíriában abba az övezetbe jutni, ahol a dzsihádisták harcoltak. Az AFP bírósági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a nőt és a férfit kedden vették őrizetbe a Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren. Az Isztambulból visszatérő 25 éves férfit és 22 éves nőt két különböző, terrorista bűnszövetkezetben való részvétel miatt indított nyomozás kapcsán fogták el. Mindkét eljárást a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) folytatja.

A fiatal nő egy kisgyermekkel érkezett – Franciaországot még a nyár folyamán hagyta el, és egy az ügyhöz közeli forrás szerint valószínűleg átlépte a török-szíriai határt, mielőtt visszafordult volna. A 25 éves férfi októberben távozott Franciaországból.

Az RTL információi szerint a nő egy nizzai dzsihádista, Oumar Diaby propagandafelhívására indult útnak, az illető egyébként az egyik legismertebb francia „toborzó”. A nyomozáshoz közeli forrás szerint a hatóságok vizsgálják, hogy a valóban a francia-szenegáli Oumar Diaby hatására cselekedett-e a nő. Diaby elsősorban az interneten terjesztette vallásos nézeteit, 2013-ban pedig Szíriába utazott, ahol egy elsősorban Nizzából és annak környékéről származó fiatal franciákból álló dzsihádista csoport vezetője lett.

Az amerikai hatóságok szerint – amelyek 2016-ban „nemzetközi terroristának” nevezték őt – Oumar Diaby egy közel 50 francia toborzottból álló csoportot vezetett, amely az al-Káida egy ága, az al-Nusra Front soraiban harcolt. Mielőtt elindult volna, Diaby feltehetőleg egy Forsane Alizza nevű kisebb iszlamista csoporttal is együttműködött, ezt azonban 2012-ban a kormány felszámolta.

„Tizennyolc hónapja szinte nem fordultak elő újabb esetek, amikor Szíriába tértek volna” – mondta egy, a kérdéskört ismerő forrás, hozzátéve, hogy ez elsősorban a franciaországi titkosszolgálatok tevékenységének és a török-szíriai határ megerősített megfigyelésének köszönhető.

Szerdán Gérard Collomb a Nemzetgyűlésnek elmondta, hogy a szíriai-iraki konfliktuszónában még mindig 700 olyan francia állampolgár lehet, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak. Azokat, akik Szíriában és Irakban bűncselekményeket követtek el, „nyilvánvalóan” elítélik a belügyminiszter szavai szerint.

Gérard Collomb elmondta, hogy a már visszatért 178 férfi közül 120-at bebörtönöztek, a többieket pedig megfigyelik a biztonsági szolgálatok. A visszatért 167 nő közül 15-öt tartóztattak le, míg a többit megfigyelik, rajtuk kívül pedig 59 kiskorúról is tudomásuk van.

Francia rendőrök A kép illusztráció (Forrás: rfi.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen