hirdetés
Nemzetközi

Argentina navy: Missing sub 'had called to report breakdown'

Meghibásodást jelzett az eltűnt argentin tengeralattjáró

Argentina's navy says its ARA San Juan submarine, which has been missing since Wednesday, reported a mechanical breakdown in its last communication.
hirdetés

Az argentin haditengerészet közlése szerint az ARA San Juan tengeralattjárója, amelyet szerda óta keresnek, mechanikai összeomlást jelzett az utolsó kommunikációja során.

A tengeralattjáró a negyvennégy fős személyzetével a fedélzeten az argentin partoktól 430 kilométerre tűnt el. Gabriel Galeazzi haditengerészeti parancsnok elmondta, hogy a tengeralattjáró a felszínre emelkedve jelentette az összeomlást.

Az argentin haditengerészet közlése szerint hétfőn a szonár egy „zajt” fogott, miközben a tengeralattjárót keresték, ám utóbb kiderült, hogy ez nem a keresett hajótól származott. Ez már a második hamis riasztás volt a tengeralattjáró keresése során.

Gabriel Galeazzi, a Buenos Aires-i Mar del Plata haditengerészeti bázis vezetője azt mondta, hogy a hibát még korábban jelezték, és az egy „rövidzárlattal” volt kapcsolatos a tengeralattjáró akkumulátorában.

A személyzet egyik tagjának testvére korábban a helyi sajtónak azt mondta, hogy egy üzenetben, amelyet a kommunikáció elvesztése előtt kaptak, testvére említést tett arról, hogy a tengeralattjárónak problémái akadtak az akkumulátorával.

A mostani volt azonban az első olyan eset, amikor egy tisztviselő is arról számolt be, hogy a járműnek műszaki problémái voltak. Galeazzi mindenesetre hangsúlyozta, hogy a műszaki problémák nem különösebben ritkák, és többnyire nem jelentenek kockázatot.

„Egy hadihajónak sok biztonsági rendszere van, ami lehetővé teszi, hogy összeomlás esetén az egyikről a másikra váltsanak” – mondta a kapitány.

A haditengerészeti parancsnok azt mondta, hogy a tengeralattjárót arra kérték, fejezze be aktuális küldetését, amely eredetileg hétfőig tartott volna.

A helyi sajtó szerint az ARA San Juan kapitánya újból kapcsolatba lépett a haditengerészeti bázissal a mechanikai hiba jelzését követően, és az üzenetben azt fogalmazták meg, hogy a hajó a Mar del Plata felé tart, és mind a negyvennégy személyzeti tag jó egészségben van.

A haditengerészet hétfőn bejelentette azt is, hogy a hétvégén fogott hét jelzés egyike sem a tengeralattjárótól származott. Ezeket a 4-36 másodperces jeleket még szombaton fogták, és ezek nyomán remélték, hogy a személyzet tagjai még életben vannak.

A tengeralattjáró keresését továbbra is nagy erőkkel folytatják a térségben, ehhez az Egyesült Államokból speciális vízalatti mentőeszközök érkeztek, de több hajó és repülő is csatlakozott a kereséséhez. A rossz időjárási viszonyok, így az erős szél azonban nehezítik a keresést.

Tengeralattjáró A kép illusztráció (Forrás: popularmechanics.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen