hirdetés
Nemzetközi

Warnung vor Chinas Einfluss in Osteuropa

Figyelmeztetés Kína kelet-európai befolyására

Beim China-Mittel-Ost-Europa-Gipfel geht es heute um gemeinsame Infrastrukturprojekte. Doch deutsche Politiker warnen, Peking könne versuchen, die EU zu spalten. Sie fordern, chinesische Investitionen in Europa genauer zu kontrollieren.
hirdetés

Az EU keleti partnerség 5. csúcstalálkozóján a közös infrastrukturális projektekről tárgyalnak. A német politikusok azonban figyelmeztetnek, hogy Peking megpróbálhatja az EU-t megosztani, s ezért komolyabban kellene kontrollálni a kínai beruházásokat Európában.

Az SPD és az Unió politikusai attól tartanak, hogy Kína befolyása növekedhet az EU-ban. A kínai miniszterelnök Li Keqiang  és 16 közép- és kelet-európai ország miniszterelnökének budapesti találkozója kapcsán az SPD uniós képviselője Bernd Lange negatív következményekre figyelmeztet.

„Kína kelet-európai beruházásai az EU növekvő megosztottságának veszélyét rejti magában.”

-mondta az Európai Parlament kereskedelmi bizottságának elnöke.

„Tartani lehet attól, hogy Kína a kelet-európai országok támogatásával az európai politikára való közvetlen befolyást vásárol.”

-hangsúlyozta Lange.

Az SPD-politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a Kínából érkező pénzáramlást szigorúbban kell ellenőrizni.

„Az Európai Bizottságnak és a tagállamok kormányainak meg kell vizsgálnia, hogy milyen célokat követnek a kínaiak európai beruházásai.”

-fűzte hozzá Lange, aki szerint a kínai kezdeményezések gyakran aláássák az európai értékeket.

A CSU eu-s politikusa, Manfred Weber egyrészről a Kínával való szorosabb együttműködést hangsúlyozza.

„Európa és Kína egyre nagyobb közös felelősséget vállal a világközösségért.”

-mondta Weber, aki ugyanakkor felszólította az EU-Parlament EVP-frakciójának elnökét a Pekinggel szembeni nagyobb zárkózottságra, hogy az EU az egyre öntudatosabb kínai állami vezetéssel szemben megvalósíthassa elképzeléseit.

Li Keqiang kínai miniszterelnök Li Keqiang kínai miniszterelnök/ Li Keqiang chinesischer Ministerpräsident (Forrás: lvz.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen