hirdetés
Nemzetközi

Glyphosate: ultime vote des États à Bruxelles

Végső szavazás a glifozát sorsáról Brüsszelben

Les représentants des pays membres de l'UE doivent de nouveau voter lundi 27 novembre à Bruxelles pour un possible renouvellement de l'autorisation de vente du très controversé herbicide.
hirdetés

Az EU tagországainak képviselői november 27-én, hétfőn ismét szavaznak Brüsszelben a többek által bírált növényvédő szer engedélyezésének lehetséges megújításáról.

A 28 uniós tagország képviselői november 27-én, hétfőn találkoznak ismét, hogy a glifozát nevű ellentmondásos növényvédő szer újabb öt évig történő engedélyezéséről szavazzanak.

Korábban november 10-én nem született döntés az akkor folytatott szavazáson – összesen kilenc ország szavazott a glifozát engedélyének megadása ellen, köztük Olaszország és Franciaország. Emellett öt ország tartózkodott, köztük a jelenleg kormányzati koalíciós tárgyalásokat folytató Németország. Tizennégy ország azonban támogatta a Bizottság javaslatát.

A többség – 16 tagállam, amelyek együttesen a lakosság 65 százalékát képviselik – támogatására van szükség a glifozát engedélyezéséhez, s ezt próbálja most ismét megszerezni a Bizottság. Amennyiben nem jár sikerrel, csak rajta múlik, hogy miként hoz döntést. Vytenis Andriukaitis, a bizottság egészségügyért felelős biztosa hosszú ideje ellenzi, hogy a Monsanto zászlóshajó-peszticidjéről, amely a világon az egyik legnépszerűbb növényvédő szer, kizárólag az európai végrehajtó szerv hozzon döntést.

Úgy tűnik azonban, hogy a Bizottság hajlandó vállalni a felelősséget, és amennyiben sikerül újabb két országot rávennie a glifozát engedélyezésére, úgy a korábbi 14 támogató országgal együtt már többségben volnának a támogatók – még ha a lakosság 65 százalékának képviselete nem is érvényesülne.

Nemrég egy amerikai kutatás jelent meg arról, hogy nincs összefüggés a glifozát és bizonyos típusú rákbetegségek között, ami általánosságban változtathat a növényvédő szer megítélésén. Franciaország azonban aligha változtat a közeljövőben álláspontján a kérdésben, az egészségügyi miniszter ugyanis pénteken arról tett bejelentést, hogy a kormány „rövid időn belül” szeretné visszaszorítani a glifozát alkalmazását.

Agnès Buzyn egészségügyi miniszter elmondta, hogy míg a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (a WHO rákkutató központja) nem állapítja meg a lehetséges karcinogén (vagyis rákkeltő anyag) kockázati szintjét, addig igyekeznek a glifozát visszaszorításán.

A glifozát esetleges káros hatásai miatt az Egyesült Államokban vizsgálatokat indítottak.

Vasárnap megerősítették, hogy Franciaország ismét a glifozát újabb öt évig történő engedélyezése ellen fog szavazni, és szeretné elérni, hogy ehelyett csak három évig engedélyezzék az ellentmondásos szert.

A glifozát jelenlegi engedélye mindenesetre december 15-én jár le, így várhatóan hamarosan döntésnek kell születnie...

Növányvédő szert permetező emberek A kép illusztráció (Forrás: alternet.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen