hirdetés
Nemzetközi

Melbourne man planned New Year's Eve terror attack, police say

Őrizetbe vettek egy terrortámadásra készülő férfit Ausztráliában

Australian police have arrested a man they allege was planning to carry out a terror attack during New Year's Eve celebrations in Melbourne.
hirdetés

Az ausztrál rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a gyanú szerint Melbourne-ben tervezett terrortámadást végrehajtani az újévi ünnepség során. A 20 éves férfi ellen terrorizmus miatt emelnek vádat, és akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

A rendőrség gyanúja szerint a férfi egy gépfegyverrel akart emberekre lőni a Melbourne központjában található Federation Square területén. A nyilvánosságra jelenleg nem jelent további kockázatot az elfogott férfi terve.

A hatóságok szerint a férfinak nem volt automata lőfegyvere, mikor hétfőn Melbourne egy külvárosi területén, Weeibee-ben őrizetbe vették.

„Azzal fogjuk gyanúsítani, hogy lőfegyverrel akart meglőni és megölni olyan sok embert, amilyen sokat csak tudott volna. Ez egy olyan ember, akit rendkívül energizált, jobb szó híján, amikor a tengerentúli (terror) események bekövetkeztek, és aki maga is jókora érdeklődést mutatott egy hasonló támadás végrehajtása iránt” – mondta Shane Patton, a Victoria állami rendőrség parancsnokhelyettese kedden.

Tavaly közel 500 ezer ember ünnepelte az újévet Melbourne város központjában.

Shane Patton elmondta, hogy a gyanúsított Ausztráliában született, szülei szomáliaiak, és január óta már megfigyelte őt a rendőrség. A 20 éves férfi az interneten megszerezte az al-Káida egy „kézikönyvét” arról, hogyan lehet terrortámadást végrehajtani, emellett a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettel is rokonszenvezett.

A rendőr ismertetése szerint a férfinak voltak kapcsolatai szélsőségesekkel, de egyedül tervezte a támadást. Egyelőre nem várhatóak további őrizetbe vételek, viszont átkutatták a gyanúsított házát, a munkahelyét, valamint egy hozzátartozója lakását is. Az őrizetbe vétel nem állt kapcsolatban korábbi műveletekkel.

Tavaly a rendőrség közlése szerint ugyancsak meghiúsított egy Melbourne-be, részben a Federation Square-hez tervezett terrortámadást, azt karácsonykor hajtották volna végre a terroristák.

Az ausztrál rendőrség 74 embert vett őrizetbe a terrorellenes nyomozások során 2014 óta, amikor is az országban a terrorfenyegetettség „lehetségesre” emelkedett.

Tűzijáték A kép illusztráció (Forrás: hit.com.au)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen