hirdetés
Nemzetközi

Конгресс США лишил журналистов RT аккредитации

Az USA Kongresszusa megfosztotta a Russian Today újságíróit akkreditációjuktól

Конгресс США лишил российский RT аккредитации. Ранее американское подразделение телеканала зарегистрировалось в стране в качестве иноагента
hirdetés

Az amerikai Kongresszus a tegnapi napon úgy döntött, hogy az RT (Russian Today) újságíróit és riportereit „külföldi ügynökök” lévén megfosztják akkreditációjuktól. A rendelet azonnali hatállyal életbe is lépett.

November közepén az Igazságügyi Minisztérium arra kötelezte az RT amerikai kirendeltségét, hogy a sajtó munkatársa helyett „külföldi ügynökként” regisztrálják magukat az országban. Az USA törvényei szerint azoknak a cégeknek és vállalatoknak kell ezt a címet viselniük, akik az ország területén más állam érdekeiben tevékenykednek. Döntésüket a tavalyi elnökválasztás utáni botrányokkal és vádakkal magyarázták, melyek szerint Moszkva többek között a sajtó és az internet segítségével beleavatkozott a választási folyamatokba.

Az amerikai orosz nagykövet Anatolij Antonov szerint igazságtalan a Kongresszus döntése. Véleménye szerint ugyanis az orosz újságírók akkreditációtól való megfosztása súlyosan sérti a szólás- és a sajtószabadság elvét.

Orosz részről Washington döntését újabb barátságtalan lépésként értékelték. Az orosz nagykövet azt is hozzátette, hogy a napokban sokszor volt szó arról, hogy a „külföldi ügynökként” való regisztráció semmilyen negatív következményt nem fog maga után vonni, majd a "hátukba döfték a kést".

Válaszlépésként a Kremlben ehhez hasonló törvények bevezetését ajánlották a képviselők. Vlagyimir Putyin a napokban aláírt egy rendeletet, melynek értelmében a sajtó azon munkatársait, akik nem hazai forrásból kapják a pénzüket, Oroszországban tartózkodó külföldi ügynökként fogják regisztrálni. Az új törvény érintheti az „Amerika hangját”, a „Szabad rádiót” és több más nyugati szervezetet is.

 

RT Az RT munkatársai az amerikai Kongresszus döntése alapján többé nem rendelkeznek akkreditációval (Forrás: rbc.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen