hirdetés
Nemzetközi

Muslim population in some EU countries could triple, says report

Megtriplázódhat a muszlim lakosság aránya néhány uniós tagországban

The Muslim population in some European countries could triple by 2050 while it will barely change in others, according to new projections released by the Washington-based Pew Research Centre.
hirdetés

Néhány EU-tagországban megháromszorozódhat a muszlim lakosság aránya 2050-re, de akadnak olyan országok is, ahol lényegi változás nem várható ebben a kérdésben – derül ki a washingtoni székhelyű Pew Kutatóközpont jelentéséből.

Az „Európa növekvő muszlim lakossága” nevet viselő jelentés szerint határozott választóvonal látható ebben a kérdésben a keleti és nyugati országok között. Németországban a muszlim lakosság aránya a 2016-os 6,1 százalékról 2050-ra 19,7 százalékra emelkedhet, amennyiben nem mérséklődik a jelentős migráció, Lengyelországban azonban mindössze a jelenlegi 0,1 százalékról 0,2 százalékra várható a muszlim lakosság arányának növekedése ugyaneddig az időpontig.

Még amennyiben a jelenlegi 28 uniós tagállam mindegyike, valamint Norvégia és Svájc is lezárnák a határaikat a bevándorlók előtt, a nyugati országokban élő muszlim populáció továbbra is növekedést mutatna a fiatalabb korprofilnak és a magasabb termékenységi rátának eredményeként, s eközben a keleti országokban a muszlim lakosság aránya igen alacsonya maradna.

A Pew Kutatóközpont adatai szerint a muszlimok Európa lakosságának 4,9 százalékát tették ki 2016-ban, összesen megközelítőleg 25,8 millió muszlim lakost számlálva 2016-ban 30 európai országban. 2010-ben ugyanebben a 30 országban 19,5 millió muszlim ember élt. Az Európába érkező muszlim migránsok száma 2014 után emelkedett jelentősen, évi majdnem félmillió főre, az érkezőket pedig elsősorban az iraki, szíriai, illetve afganisztáni konfliktusok elől menekülő emberek tették ki.

A kutatók három lehetséges „forgatókönyvet” figyeltek – egyik esetben 2016 és 2050 között kizárták a migrációt, mint tényezőt (vagyis úgy számoltak, mintha ebben az időszakban teljesen „megszűnne” ez a jelenség), a második esetben ugyanebben az időszakban közepes mértékű migrációval számoltak, a harmadik esetben pedig a 2014 és 2016 közötti „rekordmértékűnek számító” migrációt vették számításba úgy, hogy az elmúlt években jellemző „vallási összetételt” feltételezték az érkezők körében.

Abban az esetben, amikor a migrációt kizárták, a muszlim lakosság növekedését Európában a jelenlegi 4,9 százalékról 7,4 százalékra becsülték, és Ciprus kivételével – ahol 25,4 százalékos volt a muszlim lakosság aránya a sziget északi részén a török gyökerű lakosság történelmi jelenléte végett – Franciaországban számoltak a legnagyobb arányú muszlim lakossággal. Itt az arányuk a jelenlegi 8,8 százalékról 12,7 százalékra emelkedhet a becslés szerint.

A közepes mértékű migrációval számolva, amely mindamellett a legvalószínűbbnek is tűnik, Svédországon becsülték a muszlim lakosság legmagasabb arányát, ahol 20,5 százalékra emelkedhet a kutatók szerint ez az arány. Az Egyesült Királyságban a 2016-os 6,3 százalékról 16,7 százalékra, míg Finnországban 2,7 százalékról 11,4 százalékra emelkedhet a muszlim lakosság aránya. Emellett a nyugat-európai országokban általánosságban véve jelentős emelkedéssel lehetne számolni.

A harmadik forgatókönyv beteljesülése esetén 2050-ig Svédországban 30,6 százalékra emelkedne a muszlim lakosság aránya, Finnországban pedig 15-re, míg Norvégiában 17 százalékra. A kelet-európai országokban továbbra is viszonylag alacsony maradna a muszlim lakosság aránya, jelentősebb emelkedéssel csak Görögországban, illetve Magyarországon számolnak abban az esetben, ha a korábbi évekhez hasonló maradna a migráció mértéke.

A migráción túl az Európában élő muszlimok száma várhatóan „természetes okokból” is növekedést mutat majd, mivel az európai muszlimok jellemzően több gyermeket vállalnak, mint más vallási csoportok tagjai és a nem vallásos emberek. Az európai muszlimok átlagos termékenységi rátája 2,6-os, míg a nem-muszlimok esetében 1,6-os termékenységi ráta jellemző.

Emellett az európai muszlim lakosság sokkal fiatalabb, mint a nem-muszlimok, így például a 15 évesnél fiatalabb európai muszlimok aránya 27 százalék, míg az ugyanebbe a korcsoportba tartozó nem-muszlimok aránya 15 százalék.

Az Európába érkező migránsok viszonylag kis hányada volt az erőszak vagy üldözés elől érkező menekült, a többiek többnyire más okokból indultak útnak. A közelmúltban Európába érkező migránsok majdnem fele nem-muszlim volt, a második legnagyobb csoportot a keresztények alkották.

Muszlim nő gyerekeivel A kép illusztráció (Forrás: dw.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen