hirdetés
Nemzetközi

Ali Abdullah Saleh, Yemen's former leader, killed - reports

Megölték Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt

Yemen's ex-President Ali Abdullah Saleh has been killed in fighting with his former allies, reports say.
hirdetés

Megölték a jemeni összecsapásokban Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt. A húszi felkelő mozgalom irányította média tisztviselők közlése alapján arról számolt be, hogy „vége az áruló milíciával való válságnak”, amelynek „vezetőjét megölték”.

Száleh Általános Népi Kongresszusi Pártjához közeli forrásokra hivatkozva az al-Arabiya TV ugyancsak a volt elnök haláláról adott hírt. Emellett az interneten megjelentek fotók és videók egy olyan, súlyos fejsérülést szenvedett férfi holttestéről, aki nagyban hasonlított Ali Abdullah Szálehre.

Egészen a múlt hétig Száleh támogatói a húszik oldalán harcoltak a jelenlegi jemeni elnök, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi ellen, de a hosszú ideje fennálló politikai feszültségek, valamint a szanaai fő mecset irányításával kapcsolatos megoldatlan helyzet miatt heves összecsapások vették kezdetüket szerdán, amelyekben több mint 125 ember meghalt, és további 238 ember megsérült.

Szombaton Száleh „tiszta lapot” ajánlott a szaúdi vezetésű, Mansur al-Hadit támogató koalíciónak abban az esetben, ha az felhagy Jemen támadásával, valamint feloldja a blokádot. Ezt a koalíció, és al-Hadi kormánya is üdvözölte – a húszik azonban azzal vádolták a volt elnököt, hogy „puccsot” követett el „egy szövetség ellen, amelyben soha nem hitt”.

Éjjel Szanaa területén a koalíció légicsapásokat hajtott végre a húszi állások ellen, a földön pedig eközben nehézfegyverzetet is bevetve folytattak küzdelmet a rivális felek. A segélyszervezetek dolgozói szerint az erőszak következtében több civil is otthonaiban rekedt.

Hétfőn aztán húszi harcosok felrobbantották Száleh házát, ám akkor még nem volt világos, hogy az egykori elnök is bent tartózkodott-e akkor az épületben. Percekkel később viszont már arról szivárogtak ki hírek, hogy Száleh meghalt. Egyelőre nem hitelesített videofelvételeken azt rögzítették, amint látszólag Száleh holttestét vitték el a helyszínről fegyveresek, akik eközben egyebek mellett azt kiáltották, „Istennek legyen hála”.

A húszi vezetésű belügyminisztérium később bejelentette, hogy „megölték az árulók vezetőjét és sok követőjét” is.

Az al-Arabiya TV Száleh Általános Népi Kongresszusi Pártjához közeli források alapján előzőleg arról számolt be, hogy Száleh „jól van”, ám miután megjelentek a képek a holttestről, a párt a szaúdi tulajdonú csatornával már azt közölte, hogy a volt elnököt „lelőtte egy mesterlövész”.

Hakim Almasmari, a Yemen Post szerkesztője az Al Jazeera televíziónak azt mondta, hogy húszi harcosok nyitottak tüzet Száleh konvojára, amikor az áthaladt egy ellenőrzőponton Szanaa felől érkezve.

Ali Abdullah Száleh 1978-ban Észak-Jemen elnöke lett, majd 1990-ben, amikor az ország Dél-Jemennel egyesült, az új köztársaságnak is ő vált elnökévé.

Ali Abdullah Száleh Ali Abdullah Száleh (Forrás: news.sky.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen