hirdetés
Nemzetközi

Орбан: нужны внешние технологии

Orbán: Magyarországnak szüksége van a keleti támogatásra

Ли Кэцян отметил, что его визит в Венгрию направлен на укрепление дружбы Китая и Венгрии и продвижение взаимодействия между КНР и странами Центрально-Восточной Европы /ЦВЕ/ в формате "16+1". Данное сотрудничество началось с первого торгово-экономического форума Китая и стран ЦВЕ, который прошел шесть лет назад в Будапеште. Как заявил Ли Кэцян, прошедшие пять лет продемонстрировали, что сотрудничество в формате "16+1" полезно как его участникам, так и всему миру, оно психологически сближает народы Европы и Азии, исправляет несбалансированное развитие в процессе глобализации, способствует здоровому развитию глобализации, полезно для всестороннего развития и интеграции Европы, содействует сохранению региональной стабильности и миру на планете.
hirdetés

A Közép-Európai térség hatalmas potenciállal bír, de ahhoz, hogy ezt ki tudjuk használni, szükségünk van külföldi technológiára és pénzforrásra, magyarázta Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel, Li Keqianggal való találkozása után.

„A kínai piac erősödése a közép-európai térségnek is új lehetőségeket nyit,” – mondta a magyar miniszterelnök, miközben örömmel fogadta a hírt, hogy Kína részt szeretne venni a keleti régiók fejlesztésében.

A maga részéről Li Keqiang biztosította az embereket arról, hogy Kína érdekelt Európa felvirágoztatásában. Éppen ezért támogatják az európai integrációt és minden olyan országot, akik gazdaságukat fejlesztve be szeretnének lépni az EU-ba, adta közre az MTI.

A kínai miniszterelnök arról is beszélt, hogy szeretnének még több terméket – különösen mezőgazdasági árut- és szolgáltatást importálni Közép- és Kelet-Európából, és ehhez az adott régiók infrastruktúrájának  fejlesztését is támogatnák.

Li Keqiang elárulta, hogy az elkövetkezendő öt évben Kína 5000 állami pályázatot fog felajánlani a keleti régiók országainak, valamint kész a velük való együttműködésre, hogy saját ipari potenciáljukat növelni tudják, ha kell, akkor ipari parkok kiépítése révén.

Orbán a maga részéről a kínai miniszterelnökkel való tárgyalást „gazdasági és kereskedelmi sikertörténetként” jellemezte. Azt is kiemelte, hogy eddig 11 EU tagország vesz részt az említett projektben.

A jövőbeli projekt-tervek közül Orbán külön kiemelte a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítését, ami elmondása szerint, stratégiai jelentőséggel fog bírni a modern Selyem-út kiépítésekor.

orbán A kínai és magyar miniszterelnök egy sor együttműködési projektről állapodtak meg (Forrás: https://sputniknewslv.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen