hirdetés
Nemzetközi

Foie gras : il n'y a pas d'importation massive en provenance des pays de l'Est

Nincs „tömeges” libamáj-import a kelet-európai országokból Franciaországba

Alors que la profession s'inquiète des rumeurs concernant une importation massive de foie gras en provenance des pays de l'Est, l'interprofession rappelle que ces dernières ont chuté de 30%, la Hongrie et la Bulgarie ayant été victimes , elles aussi, de la grippe aviaire.
hirdetés

Noha a szakmát aggasztották a kelet-európai libamáj különösen nagy mértékű importjáról szóló felvetések, a szakmaközi szervezetek emlékeztetnek arra, hogy voltaképpen 30 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, miután Magyarországot és Bulgáriát is sújtotta a madárinfluenza.

Egyelőre nem indult meg a roham a libamájért, de erre sem kell már sokat várni az ünnepek közeledtével. A vásárlók pedig megfontoltan választják ki a terméket, különösen, mióta felreppentek a pletykák a tömeges kelet-európai importról.

Franciaországban ugyanis a libamáj-termelés 22 százalékkal csökkent, méghozzá a madárinfluenza-járvány és a szárnyasok hatóságilag elrendelt tömeges vágása miatt. Így aztán a vásárlók gyakran magasabb árakkal, és mindenképpen kisebb választékkal találják szemben magukat.

A baromfitenyésztők számára katasztrofális következményekkel járt a madárinfluenza járvány, amely továbbra sem tűnt el nyomtalanul – Lot-et-Garonne francia megyében egy kacsafarmon bizonyosodott be a vírus jelenléte a vizsgálatok során.

Csakhogy a tömeges kelet-európai importról szóló pletykák nem igazán megalapozottak. A szakmaközi szervezetek szerint a francia baromfitenyésztők nehéz helyzete ellenére is 32 százalékkal csökkent idén az import a tavalyi évhez képest. Míg tavaly 4 ezer tonna termék érkezett Franciaországba, ebben az évben csak 3 ezer tonna.

Ennek oka, hogy a nagy libamáj-termelőket, Magyarországot és Bulgáriát sem kímélte a madárinfluenza.

Tavaly ugyan jelentős mértékben emelkedett az import, de már a megelőző években is megfigyelhető volt a jelenség.

Marcel Saint Cricq, a Comité Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras (a libamájjal foglalkozó baromfi szakmaközi bizottság) tagja, egyben maga is libamáj-termelő úgy véli, hogy a importot a termelők egy része rosszul ítéli meg, és egyben megjegyezte azt is, hogy az import libamájnak nem kell ugyanazoknak az előírásoknak megfelelnie az előállítást és a minőséget illetően.

Meglátása szerint a fogyasztók jobban szeretik a francia libamájat, és úgy véli, a francia fogyasztón áll, hogy támogatja-e a francia termelést.

Libamáj A kép illusztráció (Forrás: 750g.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen