Nemzetközi

US flies supersonic bomber over Korean peninsula in 'show of force'

Az Egyesült Államok nehézbombázót küldött a Koreai-félszigethez „erődemonstrációként”

The United States flew a B-1B supersonic bomber over South Korea on Wednesday in part of a massive combined aerial exercise involving hundreds of warplanes, a clear warning after North Korea last week tested its biggest and most powerful missile yet.

Az Egyesült Államok B-1B típusú nehézbombázót küldött szerdán Dél-Koreához egy kombinált légi gyakorlathoz, amelyben több száz vadászgép is részt vesz – és amely egyértelmű figyelmeztetés lehet a múlt heti észak-koreai rakétatesztet követően.

A dél-koreai egyesített vezérkar közlése szerint a Guamon állomásozó nehézbombázó földi csapások szimulációjában vett részt Dél-Korea keleti partjának közelében egy katonai gyakorlótéren, az Egyesült Államok és Dél-Korea vadászgépeivel történő közös hadgyakorlat során.

„A hadgyakorlaton keresztül a dél-koreai és amerikai erők bemutatták a szövetségesek erős szándékát és képességét arra, hogy amennyiben nukleáris fegyverekkel és rakétákkal fenyeget, megbüntessék Észak-Koreát” – közölte a dél-koreai egyesített vezérkar.

A B-1B bombázók jelenléte az utóbbi időben gyakori erődemonstrációvá vált Észak-Koreával szemben, amely ország három interkontinentális ballisztikus rakétát is indított, és ezzel egyértelműen közelebb került ahhoz, hogy olyan nukleáris fegyvereket készítsen, amelyekkel az Egyesült Államok területét is célba veheti.

Az ötnapos amerikai-dél-koreai hadgyakorlat hétfőn vette kezdetét, és abban több mint 200 repülő vett részt, köztük hat F–22-es vadászbombázó, és tizennyolc F-35-ös is.

Észak-Koreát jellemzően bosszantják az amerikai hadsereg efféle erődemonstrációi, és kedden a helyi állami médiában erre reagálva olyan megjegyzések jelentek meg, mint például, hogy az „amerikai imperialista háborús uszítók vakmerő háborús hisztériája” a régióban a nukleáris háború kockázatát növeli.

Észak-Korea emellett a B-1B nehézbombázót „nukleáris stratégiai bombázónak” nevezte – annak ellenére, hogy az 1990-es évek közepén a gépet hagyományos fegyverekkel szerelték fel. A közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat emellett az invázió előkészületeinek látja, és többnyire ellenséges hangvételű kijelentésekkel reagál azokra.

A dél-koreai hadsereg közlése szerint az Észak-Korea által a múlt héten tesztelt Hwasong-15 rakéta akár 13 ezer kilométerrel távolabb eső célpontot is képes lehet elérni, amivel már Washington is „elérhető célpont” lehetne. A rakétateszt során a ballisztikus rakéta 950 kilométert tett meg, mielőtt Japánnál a tengerbe csapódott.

Júliusban Észak-Korea két alkalommal is tesztelt egy más típusú interkontinentális ballisztikus rakétát, illetve szeptemberben eddigi legnagyobb erejű nukleáris kísérleti robbantását hajtotta végre.

B-1B Lancer B-1B Lancer (Forrás: aircraftinformation.info)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen