hirdetés
Nemzetközi

„Больно? Очень. Выживем? Да”: как в России отреагировали на отстранение от Олимпиады-2018

„Fáj? Igen. Túléljük? Igen”: hogy reagáltak az orosz sportolók Olimpiától való eltiltására

Сборная России отстранена от участия в зимних Олимпийских играх в Пхёнчхане. Спортсмены смогут выступить только в нейтральном статусе без права использования национальной атрибутики. Такое решение Международного олимпийского комитета не оставило равнодушной российскую общественность. Представители власти и спортивного руководства страны считают данные санкции несправедливыми. За границей реакция на решение МОК оказалась иной.
hirdetés

Az orosz válogatottat eltiltották a 2018-as Phjongcshang -i Téli Olimpiai Játékokon való részvételtől. Az orosz sportolók csak és kizárólag semleges színekben vehetnek részt az eseményen, az orosz zászló és mindenféle más nemzeti attribútum használata nélkül. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fenti döntését nem hagyták szó nélkül Oroszországban.

Alekszandr Zsukov az orosz Olimpiai Bizottság elnöke keményen szólalt fel a NOB határozata ellen:

„Ez teljes mértékben elfogadhatatlan és megalázó minden sportolónak, akiknek nem engedik, hogy büszkék legyenek a hazájukra, büszkék legyenek Oroszországra. Sportolóink kénytelenek lesznek semleges színekben képviselni magukat az orosz zászló és az orosz himnusz nélkül. Igaz, ez a korlátozás csak az Olimpiai Játékok utolsó napjáig érvényes, tehát az utolsó nap a záró ceremóniára már mindenki a hazája színeiben vonulhat be.”

Másrészről sok orosz politikus úgy véli, hogy a NOB döntése egy újabb bizonyítéka annak, hogy szeretnék Oroszországot elszigetelni a világ többi részétől.

Marija Zaharova a Külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy szó szerint fájdalmat érzett, amikor tudomást szerzett a NOB döntéséről.

„Sehogy nem tudnak minket ledönteni a lábunkról: se háborúkban, se a Szovjetunió szétesése után, se a szankcióikkal… Mindig talpon maradunk. Most az orosz sport lett a célpont. Fáj? Igen. Túléljük? Igen.”

Tatjána Taraszova, az orosz korcsolyázók válogatottjának volt edzője így nyilatkozott az ügyben:

„A NOB döntése – az orosz nemzeti sport meggyilkolása. Szerintem a határozat teljes mértékben igazságtalan. Egy olyan sportolónak a vallomása alapján hozták meg, akinek ügyét valójában a nemzetközi bíróságon kéne tárgyalni. Én már 1968 óta veszek részt az orosz sportéletben, de ilyen esettel még nem találkoztam.”

Mindeközben a határon túl is értékelték a NOB döntését. Az ukrán Sportminiszter a maga részéről kifejtette, hogy az orosz olimpikonok cselekedete „sportszerűtlen” volt, ezért nagyon örül a korlátozásoknak. Az amerikai Doppingellenes Bizottság elnöke pedig a határozatot egyenesen a „tiszta sport” győzelmének nevezte.

NOB A NOB döntése alapján az orosz sportolók semleges színekben vehetnek részt a 2018-as Téli Olimpiai Játékokon (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen