Nemzetközi

New wildfire racing near San Diego adds to California crews’ burden

Új kihívással néznek szembe a kaliforniai erdőtűzzel küzdő tűzoltók

Wildfires that have burned almost 200,000 acres across Southern California showed little sign of abating Thursday night as a new, out-of-control blaze menaced Camp Pendleton and killed at least a dozen racehorses in San Diego County.

Új kihívást jelent a lángok megfékezésén dolgozó tűzoltók számára, hogy csütörtökön dél körül San Diego megyére is átterjedt a tűz. A napokban kitört erdőtüzek már közel 200 ezer holdon pusztítottak Kalifornia déli részén, és egyelőre nem is tűnik úgy, hogy csitulnának a lángok. A kezelhetetlenné vált tűz San Diego megyében a Camp Pendleton területét is megközelítette, emellett legkevesebb tíz versenyló pusztulásához vezetett.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése egyelőre nem ad okot a bizakodásra, ugyanis a forró, száraz szelek tovább erősíthetik a hat nagyobb tüzet, és így megnehezíthetik a tűzoltók dolgát egészen vasárnapig. A tűz terjedésének szempontjából kritikus időjárás miatt kiadott piros jelzést egészen vasárnapig meghosszabbították Ventura és Los Angeles megyékben. Az előrejelzés szerint megközelítőleg 50 km/h-s szelek várhatóak, amelyeket azonban akár 100 km/h-t meghaladó lökések is kísérhetnek a nyílt, illetve a magasabban fekvő területeken, ahol a levegő páratartalma különösen is lecsökkenhet.

A tűzoltók négy napi folyamatos küzdelem után újabb kihívással találták szembe magukat csütörtökön, amikor is a déli órákban egy bozóttűz kezelhetetlen erdőtűzzé alakult át San Diego megyében.

A hatóságok kötelező evakuációt rendeltek el a megyében, amely annak közel 20 ezer lakóját érinti. Minderre azért volt szükség, mert a tűz már több mint 4 ezer holdat érintett, és Oceanside, illetve a Camp Pendleton területén át nyugat felé terjed. Legkevesebb ezer házat és építményt érint „küszöbönálló veszély”.

A Camp Pendleton katonai támaszpont a 100 ezer fős személyzetét és családjaikat arra szólította, hogy maradjanak éberek, mivel egyre közelebb terjesztik ki a bázishoz és az azt övező területekhez az evakuációs övezetet. A bázisról helikoptereket és tűzoltókat küldtek a lángok megfékezésére.

A hatóságok közlése szerint San Diego megyében három ember szenvedett égési sérüléseket, őket kórházba kellett szállítani.

A San Luis Rey lóverseny-tréningtelepen legkevesebb tíz telivér pusztult el a tűz következtében, ugyanitt egy beszámoló szerint több istálló teljesen leégett. A tréningtelep egy dolgozója pedig azt mondta, hogy „igen sok az elpusztult ló”, amelyek egy része nem jutott ki a bokszából, és megfulladt a füst miatt. A legnagyobb észak-amerikai, angol telivér futamokkal foglalkozó vállalat, a Stronach Group „katasztrofálisnak” nevezte a keletkezett károkat.

Los Angelestől északra a sűrű füstfelhő miatt olyan mértékben romlott a levegő, hogy mintegy 400 iskolát ideiglenesen bezártak.

Összességében a hat nagyobb tűzeset több mint 140 ezer hold területen pusztított, aminek következtében 200 ezer ember evakuálását rendelték el. 23 ezer lakóház került veszélybe. Bár egyelőre nem erősítették meg, hogy halálos áldozata is volna a tűzeseteknek, egy nő holttestére találtak rá egy közlekedési baleset helyszínénél, és jelenleg vizsgálják, a halálesetnek a tűzhöz volt-e köze.

Erdőtűz Égő ház és autók a „Creek” tűz nyomvonalán / A home and cars in the path of the Creek fire are engulfed in flames (Forrás: latimes.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen