hirdetés
Nemzetközi

ماكرون.. علاقات جديدة مع أفريقيا دون هيمنة

Új kapcsolatok Afrikával hegemónia nélkül

اختتم الرئيس الفرنسي إمانويل ماكرون جولته الأفريقية التي استغرقت أربعة أيام إلى كل من بوركينا فاسو وساحل العاج وغانا، إضافة إلى مشاركته في القمة الأفريقية الأوروبية في أبيدجان.
hirdetés

Emmanuel Macron frania elnök négy napot töltött Burkina Fasoban, Elefántcsontparton és Gánában, valamint részt vett az európai-afrikai csúcstalálkozón Abidjanban. Macron látogatása során a gazdaságra helyezte a  hangsúlyt, valamint arra, hogyan lehet kölcsönös tiszteleten és közös érdekeken alapuló kapcsolatokat kialakítani mind a pénzügyi szektroban és a munkapiacon, mind a megújuló energiák, az oktatás és az egészségügy terén.
Macron igyekezett Franciaországot új színben feltüntetni, miután őszintén elismerte az európai gyarmatosítás Afrikában elkövetett büncselekményeit.
Elemzések szerint Macron új afrikai politikája máris érzékelteti hatását, például az Afrikai Elnöki Tanács létrehozásában, amely jelenleg afrikai gyökerekkel rendelkező üzletemberekből áll, akik szoros kapcsolatban állnak származási országaikkal, s ezáltal teljesen más képet közvetítenek Afrikáról, mint azt a hagyományos diplomáciai források tették. A francia elnöknek továbbá sikerült baráti hangon megszólítani afrikai "társait" a diákokhoz intézett beszéde során.
Megemlítendő, hogy Macronnak nincs köze az úgynevezett gyarmatosítás utáni időszak afrikai politikájához, valamint nem volt semmiféle negatív vagy ellenséges nyilatkozata Afrikáról az előző elnökkel, Nikola Sárközyvel szemben, aki olyan kijelentést is tett, hogy az afrikai ember nem vonult be a történelembe.
Az elemzés arra is kitér, hogy Macron jól tudja, hogy Franciaország nem az egyedüli befolyással bíró erő Afrikában, ezért igyekszik csupán a gazdaságra alapozva, nem pedig a diplomácián vagy a kultúrán keresztül újraépíteni a kapcsolatokat, mivel utóbbiakat az afrikai fiatalok és képviselőik már teljes mértékben elutasítják. Az új generáció már nem bízik a szavakban, hanem tetteket szeretne látni egy olyan politika keretein belül, amelyben az afrikaiak egyenrangú társak, s Afrika nem csupán egy piac, melynek kincseit a legolcsóbb árakon lehet megszerezni.
Figyelemre méltó, hogy ez az első alkalom, hogy francia elnök látogatást tesz az "anglofón" Gánában. Ez annak tudható be, hogy Franciaország sokat veszített gazdasági befolyásából Afrikában Kína, Amerika, India, Törökország és Oroszország javára, melyek közül jelenleg nagy fölénnyel Kína az első számú beruházó a kontinensen.

إمانويل ماكرون خلال جولته في أفريقيا إمانويل ماكرون خلال جولته في أفريقيا (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen