Nemzetközi

Кремль решил превратить выборы президента в праздник для повышения явки

Hogy növeljék a részvételi arányt, ünneppé varázsolják az elnökválasztás napját Oroszországban

Выборы президента 18 марта должны пройти как праздник — такую установку дал регионам Кремль. В администрации президента рассчитывают, что праздничная обстановка на избирательных участках повысит явку, рассказали источники РБК

Oroszországban 2018. március 8-án tartják a soron következő elnökválasztást. A Kreml ezzel kapcsolatban utasítást adott az egyes térségeknek, hogy a választásoknak ünnepi hangulatban kell telniük. Ezzel a lépéssel szeretnék az egyre apadó politkai érdeklődést növelni a választások napján.

Azzal kapcsolatos konkrét instrukciókat, hogy is kell kinéznie az ünnepi hangulatnak, a régiók képviselői nem kaptak, de az üzenet ennélkül is világos:

„Lehet kulturális, vagy sportesemény, de akár egy vásár is.”

Egy a Kreml-hez közeli személy mesélt arról, hogy a választás ünnepé alakításának fontosságáról a Kremlben külön a kormányzóknak tartott szemináriumon adtak felvilágosítást. A főként belpolitikai kérdéseket érintő kurzus résztvevőinek meséltek arról, hogy lehet több választót odacsalogatni az urnákhoz. Érdemes például pont a választás napján a járókelőkkel kérdőívet kitöltetni, mely a hétköznapi élet egyes aspektusait érinti olyanokat, mint az iskolarendszer, vagy az egészségügy. Ezen kívül azt is ajánlották, hogy a szavazóhelyiségekben hozzanak létre baba-mama szobákat, ezzel is megteremtve a választóknak a teljes komfort érkeztet. Természetesen a szavazóhelyiségeket nem árt lufikkal, plakátokkal és egyéb vidám kellékekkel kidíszíteni.

A választások ünnepé alakításának szovjet gyökerei vannak. A Szovjetunióban volt arra példa, hogy a szavazófülkéknél vásárt rendeztek, vidám muzsika szólt, ami kíséretében meg lehetett kóstolni a legfinomabb ínyencségeket. Már akkor is úgy gondolták: a jókedv növeli a részvételi arányt, ugyanis vidám hangulatban az emberek is szívesebben tesznek eleget állampolgári kötelességüknek.  

A kormányzóknak tartott szemináriumon az ünnepi hangulat megteremtése mellett még nagyobb hangsúlyt fektettek a választások szabályszerű lebonyolítására. Azt kérték a régiók vezetőitől, hogy minden jogszabályt tartsanak be, a szavazás tiszta és  legitim legyen, hogy később ne legyen ok a bíróságon panasszal élni.

„Minden szabályszegés szigorú büntetést von maga után,” – magyarázták a kurzuson.

A Kreml jövőre a korábbinál mindenképp magasabb részvételi arányt szeretne elérni. A cél a 70%-os részvételi arány mellett a 70%-os támogatottság elérése.

 

 

elnökválasztás A 2018-as elnökválasztás ünnepi hangulatban fog telni (Forrás: rbc.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen