hirdetés
Nemzetközi

США смирились с президентством Асада

Az USA megbékélt Bassár el-Aszad elnökségével

Администрация президента США Дональда Трампа согласна с нахождением сирийского лидера Башара Асада у власти до 2021 года. Об этом изданию The New Yorker рассказали ряд источников в американских и европейских коридорах власти.
hirdetés

Úgy tűnik, hogy Donald Trump és adminisztrációs köre végül beleegyeztek abba, hogy a Bassár el-Aszad még 2021-ig Szíriai elnöke maradjon, adta közre a The New Yorker.

Washington végül azért változtatta meg eddigi Aszad-ellenes álláspontját, mivel a kormánypárti erők az utóbbi időben nagy sikereket értek el a terrorizmus elleni harcban. A jelen pillanatban Damaszknak sikerült visszafoglalnia olyan kulcsfontosságú városokat, mint Hama, Homsz vagy Aleppo. Aszad így az év végére végül egyesíthette azt a térséget, ami még egy évvel ezelőtt teljesen szét volt rombolva.

Ezen kívül a szír ellenzéki erő nem túl hatékony fellépést mutatott az ISIS terrorszervezettel folytatott harcban, így idővel az USA támogatását is elvesztették. A belső konfliktusok eredménye képpen az Aszad kormányt felváltani óhajtó ellenzéki csoportusolások összevesztek egymással, így teljesen alkalmatlanná váltak egy új rendszer kiépítésére az országban.

A terrorizmus elleni harcban és a béketárgyalási folyamatokban tehát az Irán, Oroszország, Törökország vezette szövetség dominált az Egyesült Államok felett.

December 11-én Vlagyimir Putyin személyesen is meglátogatta a szíriai Khmeimimben található katonai bázist, ahol elrendelte az országban állomásozó orosz seregek visszavonását. Az orosz elnök azzal indokolta döntését, hogy katonáik a szír hadsereggel együtt két év alatt „megsemmisítették a nemzetközi terrorizmus legveszélyesebb csoportjait”. Putyin továbbá biztosította Aszadot, ha a terrorizmus ismét felüti a fejét az országban, akkor az orosz seregek hasonló csapásokat tartogatnak számukra.

orosz seregek December 11-én Putyin elrendelte az orosz seregek kivonását Szíriából (Forrás: https://cdn2.trend.az)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen