hirdetés
Nemzetközi

«Мы добились успеха»: Трамп приписал США победу над ИГ в Сирии и Ираке

Trump az USA-nak tulajdonítja az ISIS felett aratott győzelmet

Соединённые Штаты победили «Исламское государство»* в Сирии и Ираке. Об этом заявил президент США Дональд Трамп, подписывая оборонный бюджет страны на 2018 год. Однако о победе над боевиками глава Белого дома сообщил на неделю позже, чем Россия и даже сам Ирак. Слова Трампа прозвучали почти через двое суток после визита Владимира Путина в Сирию, где он объявил о выводе российского контингента из арабской республики. Главным для американского лидера стало то, что его предшественнику Бараку Обаме не удалось достичь военных успехов на Ближнем Востоке.
hirdetés

Donald Trump az Egyesült Államok elnöke tegnap az „Iszlám állam” felett aratott győzelmükről számolt be. A Szíriában és Irakban véghezvitt katonai sikereket beszédében teljes mértékben az amerikai seregeknek tulajdonította.

„Ahogy Önök is tudják, győzelmet arattunk a Közel-Keleten. De a terroristák más helyre menekültek, és nekünk feltett szándékunk onnan is kiűzni és elpusztítani őket,” – nyilatkozta Trump.

Ezt a bejelentést Trump tegnap tette a Fehér Házban, amikor is aláírta a 2018-as évre szóló katonai költségvetési tervezetet. A jövő évben hadi célokra szánt 692 milliárd dollárból 66 milliárdot a terrorizmus elleni harcra különítettek el.

Mindeközben Trumpot beszéde során egyáltalán nem zavarta az a tény, hogy az ISIS feletti győzelemről már egy héttel korábban beszámolt Oroszország, Irakban pedig már napokkal ezelőtt győzelmi parádét rendeztek a hazatérő katonák tiszteletére. Úgy tűnik az amerikai elnöknek az volt a fontos, hogy kiemelje a Közel-Keleten aratott győzelmét, amit elődje, Barack Obama, nem tudott elérni.

 „Az utóbbi 8 hónap alatt sikerült elérnünk azt, amire Obama egész elnöksége alatt nem volt képes,”- hangsúlyozta Trump.

Mindeközben Oroszországban teljesen máshogy értékeli a szíriai eseményeket. Moszkva nem egyszer számolt be arról, hogy a szíriai seregek az orosz légierő támogatásával több eredményt értek el az ISIS-szel folytatott harcban, mint korábban az USA évek alatt. Nem sok jót lehet kiemelni az Egyesült Államok által vezetett koalíciót munkájából, nyilatkozta Szergej Rudszkoj vezérezredes, aki a közel-keleti operációt vezette. Elmondása szerint ugyanis az orosz erők megérkezéséig Szíria csaknem 70%-a a terroristák kezében volt. Rudszkoj úgy értékeli, hogy még 1-2 hónap, és Szíria megszűnt volna létezni.

Trump Donald Trump aláírta a 2018-as évre szóló katonai költségvetést (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen