hirdetés
Nemzetközi

Без герба и триколора: в МОК назвали требования к форме российских спортсменов на Олимпиаде в Пхёнчхане

A NOB elrendelte, milyen formai követelmények mellett vehetnek részt az orosz sportolók a Téli Olimpián

Международный олимпийский комитет запретил использовать более двух цветов российского флага в экипировке национальной команды. Кроме того, на форме спортсменов из России не будет герба страны и надписей, сделанных кириллицей. Эти правила распространяются не только на самих атлетов, но и на тренеров, а также официальных лиц, сопровождающих сборную. О новых ограничениях МОК — в материале RT.
hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a napokban közzétette, hogy is kell majd kinézniük az orosz sportolóknak, ha részt szeretnének venni a 2018-ban Phjongcshangban tartott Téli Olimpiai Játékokon.

December 5-én a NOB döntése alapján az Orosz Föderáció hivatalos válogatottját eltiltották a jövő évi Olimpiától. Igaz, az orosz nemzetiségű sportolók szerepelhetnek a játékokon, de csak és kizárólag semleges színekben a hazájuk attribútumainak – himnusz, zászló stb. – használata nélkül. Ruhájukon pedig az „olimpiai sportolók Oroszországból” felirat lesz látható, miközben az olimpiai zászlóval és himnusszal vonulnak be.

A NOB a napokban eljuttatta az orosz sportolókhoz a pontos formai követelményeket, melyek között egy sor újabb tiltás található. Így például az oroszoknak tilos az ország címerét bármilyen formában magukra helyezni, helyette az Olimpiát jelképező öt karika lesz látható a ruhájukon. A „Russia” szót sem szabad használniuk a mezükre írt hivatalos elnevezések kívül – Olympic Athletes from Russia (azaz olimpikon-sportoló Oroszországból). Valamint az eddig használatos RUS feliratot az OAR-ra cserélik.

A tiltólistára került a Team Russia (orosz csapat) felirat is, azt se a ruházaton, se a sportoló más kiegészítőjén vagy felszerelésén nem lehet majd használni. Természetesen a cirillbetűk is tiltottak, ahelyett mindent latin betűkkel kell a mezre felírni. Ami a színeket illeti, az orosz trikolórból egy, maximum két színt használhatnak fel a sportolók.

A fenti szabályok és tiltások nem csak az orosz sportolókra, hanem azok edzőire és az őket kísérő hivatalos személyekre is vonatkoznak. A NOB meghagyja magának a jogot, hogy bármikor jóváhagyja, vagy elutasítsa az Olimpián részt vevő sportolók kinézetét.

Korábban az orosz hokiválogatott edzője egy interjú során kijelentette, hogy őket nem fogja kizökkenteni a NOB szabályzata. Szerinte a fiúk a külső jegyek nélkül is tudni fogják, hogy ők a hazájukat képviselik.

„Meg kellett hoznunk ezt a nehéz döntést – más kiút sajnos nincs. Szerintünk nem a külső jegyek tesznek minket orosz válogatottá, hiszek azok nélkül is mindenki tisztában van vele, hogy orosz sportolókkal van dolguk, a szurkolókat is beleértve. A nemzeti színek eltűnését nagyon nehéz volt elfogadnunk, főleg egy politikailag ilyen nehéz időben, de nem volt más választásunk,” – nyilatkozta a válogatott edzője.

A hokiválogatott meze már megfelel a NOB követelményeinek. Az orosz sportolók piros-fehér színekben fognak játszani, amin a címer helyett egy hokijátékos sziluettje lesz látható. Ezen kívül a ruhán rajta lesz az olimpiai öt karika, a gyártó logója, valamint az Olympic Athlete from Russia elnevezés.

Olimpiai A NOB pontos utasításokat adott arról, hogy is kell kinézniük az orosz sportolóknak a jövő évi Téli Olimpiai Játékokon (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen