hirdetés
Nemzetközi

CIA 'helped Russia foil terror attack' on St Petersburg cathedral

Szentpétervári katedrális elleni támadást hiúsítottak meg „a CIA segítségével”

Information provided by the CIA helped to prevent a series of terrorist bombings in St Petersburg, Russia.
hirdetés

A CIA által nyújtott információ segített egy terrorista robbantás-sorozat megakadályozásában az oroszországi Szentpéterváron. Vlagyimir Putyin telefonon mondott köszönetet az információért a Kreml közlése szerint.

A CIA által nyújtott információ segítségével az orosz biztonsági szolgálatok le tudták követni, illetve őrizetbe tudták venni a gyanúsítottakat, akik az Oroszország második legnagyobb városában található Kazan-katedrális, valamint más helyszínek ellen terveztek támadást.

A Kreml közlése szerint az orosz elnök arra kérte Donald Trumpot, hogy közvetítse a köszönetét a CIA-nak. Emellett elmondta, hogy az orosz biztonsági szolgálatok továbbra is átadnak minden olyan információt, amely egy lehetséges, az Egyesült Államok elleni terrorfenyegetettségre vonatkozik, s a birtokukba jut.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálat közlése szerint hét embert őrizetbe vettek, valamint jelentős mennyiségű robbanóanyagot és fegyvert foglaltak le. A terrorista sejt december 16-án, szombaton hajtott volna végre öngyilkos merényletet.

Csütörtök óta a második telefonhívás volt az orosz és amerikai elnök között az, amelynek során Putyin köszönetet mondott az információért, előzőleg Trump a fehér Ház szerint azt köszönte meg Putyinnak, hogy „elismerte Amerika erős gazdasági teljesítményét”.

Az első telefonhívás során egyúttal átbeszélték, hogyan dolgozhatnának együtt az észak-koreai nukleáris és ballisztikus fegyverkezési program ellen.

Az orosz televíziós csatornák olyan felvételeket mutattak be, amelyeken az FSZB egy bérház előtt folytatott műveletet és vett őrizetbe egy gyanúsítottat, aki később bevallotta, hogy azt mondták neki, készítsen bombát. Emellett egy olyan fém konténert is bemutattak, amelyben a gyanúsítottak robbanóanyagokat állítottak elő. Egy másik felvételen pedig az volt látható, amint a biztonsági szolgálatok betörik az ajtókat azokban a lakásokban, ahol razziáztak.

Múlt héten az FSZB Moszkvában is őrizetbe vett több, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló személyt, akik újév idején terveztek öngyilkos merényleteket.

Áprilisban egy öngyilkos merényletben tizenhat ember halt meg és több mint ötvenen megsérültek a szentpétervári metróban.

Kazan-katedrális A Kazan-katedrális ellen terveztek támadást / The group was planning attack on the Kazansky Cathedral (Forrás: radionz.co.nz)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen