hirdetés
Nemzetközi

Accident de car à Millas : une sixième victime décédée

Hatra emelkedett a franciaországi buszbaleset halálos áldozatainak száma

Cinq jours après la collision entre un autocar scolaire et un train régional dans les Pyrénées-Orientales qui a fait au moins six morts, les collégiens sont retournés, ce lundi, au collège de Saint-Feliu-d'Avall «la boule au ventre».
hirdetés

Öt nappal a regionális vonat és az iskolásokat szállító busz balesetét követően hatra emelkedett a halálos áldozatok száma. A baleset okait továbbra sem sikerült tisztázni.

A Pyrénées-Orientales megyében történt balesetet követően hétfőn a diákok visszatértek a középiskolába a karácsony előtti utolsó iskolai hétre, amelynek során egy temetési szertartáson is részt vesznek. Pénteken este a prefektúra eközben egy hatodik megsérült iskolatársuk halálhírét is bejelentette. A balesetben tizenheten sérültek meg, öten közülük még hétfőn is életveszélyes állapotban voltak.

A Saint-Féliu-d'Avall-i diákokat hétfőn egy másik útvonalon szállította az iskolabusz, hogy elkerüljék azt a vasúti átjárót, ahol a baleset történt. Noha így is át kellett haladniuk egy átjárón, hétfőn és kedden nem közlekednek az adott szakaszon vonatok. A gyerekekkel egy kísérő személy is utazott, aki támogatta őket az út során.

Az egyik, gyermekét elkísérő édesanya azt mondta, hogy nagyon nehéz volt számukra a hétfő reggel, még ha a tanári kar nagyszerű is, és támogatja is őket. A szülők mellett pszichológiai csoport is segítette azokat, akik erre igényt tartottak.

„Mostanra tudják, hogy kik azok a barátaik, akik elhunytak. Látni fogják, hogy a társaik nem lesznek többé mellettük” – mondta a lány édesanyja.

A diákok egy búcsúszertartáson is részt vesznek majd csütörtökön délelőtt Saint-Féliu-d'Avallban.

Mindeközben továbbra is zajlik a vizsgálat, amelynek során tisztázni kell még a sorompók helyzetét is, ami fontos tényező lehet a felelősség megállapításában – ebben viszont az egyes bizonyítékok között eltérés mutatkozik. Xavier Tarabeux marseille-i ügyész szerint néhányan azt mondják, hogy a sorompó zárva volt, míg mások szerint nyitva.

A busz a balesetben megsérült vezetője például állítja, hogy a sorompók fel voltak emelkedve a baleset idejében, a vonatvezető viszont úgy emlékszik, hogy azok le voltak záródva. Az SNCF vasúttársaság ugyancsak azt közölte, hogy a vasúti átjáró „normál módon” működött a baleset idejében.

Egy, a vizsgálathoz közeli forrás szerint továbbra is fennáll a vita arról, hogy a sorompó nyitva vagy lezárva volt-e, és folyamatban vannak a meghallgatások is. Meghallgatják azokat a sérülteket is, akikkel eddig még nem beszéltek a hatóságok.

A családokat kedden kora délután tájékoztatják a folyamatban lévő nyomozásról és annak fejleményeiről. A baleset helyszínét egy 3D szkennerrel is modellezték a nyomozók, a buszsofőr látómezejét pedig – aki 12 km/h-s sebességgel haladt a nyomozás szerint – egy drónnal rekonstruálják majd kedden.

A buszbaleset helyszíne Az iskolabusz, miután egy regionális vonattal ütközött / Le bus scolaire après sa collision avec un TER (Forrás: liberation.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen