hirdetés
Nemzetközi

أميركا تهدد وإسرائيل تستنفر غداة التصويت بشأن القدس

Amerika fenyegetőzik, Izrael pedig „mozgósítja erőit” a holnapi szavazással kapcsolatban

هددت واشنطن عددا كبيرا من الدول الأعضاء بالأمم المتحدة من مغبة التصويت غدا الخميس لصالح مشروع قرار يدعو لسحب الاعتراف الأميركي بالقدس عاصمة لإسرائيل.
hirdetés
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 14 tagállama támogatta hétfőn Egyiptom kezdeményezését, amely az amerikai elnök döntésének eltörlésére irányul, mely szerint Amerika Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismeri el. Az indítványt egyedül maga az Egyesült Államok vétózta meg.
 
Washington továbbá számos ENSZ tagországot megfenyegetett, amennyiben a holnapi szavazás az amerikai döntés visszavonása mellett dőlne el. 
 
Ezzel egyidejűleg az izraeli kormány felszólította összes nagykövetségét, hogy ösztönözzék az adott országokat, hogy a kezdeményezés ellen szavazzanak, mert ha nem így lenne, akkor az a békefolyamatok befejezését lehetetlenítené el.
 
Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése holnap, csütörtökön tartja meg rendkívüli ülését, melyen egy arab-iszlám döntés meghozatalát tervezik a megszállt Jeruzsálemmel kapcsolatban. Ez egy nappal azután történne, hogy elismerték a palesztin nép önrendelkezési jogát, amely a független állam létrehozását is magában foglalja. Megjegyzendő, hogy az ENSZ Közgyűlése által meghozott határozatok nem kötelező érvényűek, de világosan kifejezik a Nemzetközi Közösség politikai véleményét és szándékát.
 
Közben napvilágot látott az a hír is, hogy számos tagország kapott levelet az ENSZ washingtoni állandó küldöttjétől, amelyben figyelmeztetett a következményekre, amennyiben a szavazás Amerika hátrányára dőlne el. A washingtoni küldött ezen kívül tudatni fogja Trumppal, hogy mely országok szavaztak a kezdeményezés mellett.
نيكي هيلي نيكي هيلي (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen