hirdetés
Nemzetközi

Pour 53% des Français, l'année 2017 a été marquée par les attentats

A franciák 53 százaléka szerint a támadások határozták meg a 2017-es évet

D'après une étude Elabe pour BFMTV, l'année 2017 a été essentiellement marquée pour les Français par les attentats, mais aussi par l'élection d'Emmanuel Macron comme président de la République et par la mort de Johnny Hallyday.
hirdetés

A franciák elsősorban a terrortámadásokat emelték ki a 2017-es év eseményei közül, de ugyancsak sokan tartják emlékezetesnek Emmanuel Macron elnök megválasztását, valamint sokan tettek említést Johnny Hallyday haláláról is – derült ki az Elabe a BFMTV számára készített felméréséből.

A franciák többsége számára a 2017-es évet a Franciaországban és a világon történt terrortámadások határozták meg – derült ki az Elabe Intézet a BFMTV számára készített közvélemény-kutatásából, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A felmérés során az embereket arra kérték, hogy nevezzenek meg három olyan eseményt az elmúlt tizenkét hónapból, amelyek a leginkább jellemezték azokat szerintük. A franciák 53 százaléka szólt ezek között a Franciaországban és a világon történt terrortámadásokról, 41 százalék Emmanuel Macron elnök megválasztásáról, és 27 százalék Johnny Hallyday francia rocksztár a közelmúltban bekövetkezett haláláról.

Az első hat leggyakrabban megnevezett esemény között szerepelt még a kis Maëlys eltűnése egy Isère-i esküvőről – amely eseményt a megkérdezettek 22 százaléka emelte ki –, és néhány nemzetközi történés is felkerült a listára, kiváltképpen azok, amelyek az Egyesült Államokban történtek. A megkérdezettek 21 százaléka emelte ki az észak-koreai nukleáris teszteket és az egyre növekvő feszültséget a térségben és Washingtonnal, míg 19 százalék szerint volt az év meghatározó eseménye az, hogy Donald Trump lett az amerikai elnök.

Az Irma hurrikán a felmérésbe vont emberek 16, míg a Weinstein-ügy és az azzal összefüggő zaklatási vádak hulláma 14 százaléka szerint volt az év egyik legfontosabb eseménye. A megkérdezettek 13 százaléka ugyanakkor az év egyik legmeghatározóbb mozzanatának tartotta a François Fillon és családja körül kitört korrupciós ügyet, és 11-11 százalékban tartották kiemelkedő eseménynek Simone Veil halálát, illetve Thomas Pesquet francia űrhajós „űrbéli kalandjait”.

Minden más esemény már csak a megkérdezettek kevesebb mint 10 százalékát foglalkoztatta.

A férfiak és nők között az egyes témák nagyjából egyforma sorrendben fordultak elő, elsősorban a válaszadók kora volt az, amelynek nyomán a témák közötti eltérések inkább megmutatkoztak. Így például míg az emberek nagyobb része a terrortámadásokat nevezte meg a legmeghatározóbb eseményeknek, a 25-34 évesek az év legfontosabb történésének jellemzően Emmanuel Macron megválasztását tartották.

Macron szavazói ugyancsak az új francia elnök megválasztását tartották az év legnagyobb jelentőségű eseményének, de akik más jelölteket támogattak, általában a támadásokat tartották a legmeghatározóbb történéseknek az évben. Fillon támogatói körében nagyjából fele-fele arányban szerepelt első helyen a két téma, míg Marine Le Pen támogatói az első helyen nagyobbrészt Johnny Hallyday haláláról tettek említést.

Az Elabe a francia lakosságra reprezentatív felmérését az interneten keresztül végezték 2017. december 18. és 19. között, s annak során 1000, tizennyolc évesnél idősebb személyt kérdeztek meg.

A Champs-Élysées-n történt támadás helyszíne A kép illusztráció (Forrás: liberation.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen