hirdetés
Nemzetközi

North Korea missile developers hit by US sanctions

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtja az észak-koreai rakéták fejlesztőit

The US has placed sanctions on two North Korean officials it says have led the development of nuclear missiles.
hirdetés

Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be két észak-koreai tisztviselő ellen, akik állítása szerint a rakéták fejlesztését vezették. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Kim Jong-sik és Ri Pyong-chol egyaránt „kulcsfontosságú vezetői” voltak az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken új szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen a rakétatesztekre válaszolva. Észak-Korea mindezt azonban „háborús cselekménynek” tartja, amely meglátása szerint teljes gazdasági blokádnak felel meg.

Az új amerikai szankciók megakadályoznak bármilyen olyan tranzakciót, amelyet a két férfi az Egyesült Államokban hajtana végre, s lényegében befagyasztották bármilyen esetleges amerikai vagyonukat. Mindkét érintett férfiról gyakorta készülnek olyan felvételek, amelyeken Kim Dzsongun észak-koreai vezető mellett figyelik a ballisztikus rakéták kísérleti indításait.

Az elmúlt egy évben Észak-Korea a korábbiaknál nagyobb hatósávolságú rakétákat kezdett tesztelni, amelyek állítása szerint már képesek elérni az Egyesült Államok teljes területét is.

A Reuters májusi kutatása szerint a két észak-koreai férfit és Jang Chan-ha fegyverfejlesztőt Kim Dzsongun maga választotta ki, és ők hárman kivételes kapcsolatban állhatnak az észak-koreai vezetővel. A hírügynökség szerint a három férfi viselkedése Kim Dzsongun közelében merőben eltér más vezető tanácsadókétól, akiknek többsége igen alázatosan, gyakran meghajolva kommunikál a vezetővel.

A Reuters emellett megjegyezte, hogy Ri Pyong-chol korábban a légierő vezetője volt, és Oroszországban tanult, Kim Jong-sik pedig egy veterán rakétatudós. Velük együtt összesen tizenhat észak-koreai személyre szabott ki pénteken szankciókat az ENSZ.

Az ENSZ-szankciók értelmében évi 500 ezer hordóra csökkennek az Észak-Koreába irányuló benzinszállítmányok, és 4 millió hordóra a kőolaj-szállítmányok, valamint minden külföldön dolgozó észak-koreai állampolgárnak 24 hónapon belül vissza kell térnie hazájába. Exporttilalmat vezetnek be észak-koreai termékekre, így például az elektronikus felszerelésekre is.

Az ENSZ-szankciók Phenjan november 28-ai rakétatesztjére válaszként születtek meg. Az Egyesült Államok szerint az ekkor felbocsátott ballisztikus rakéta az eddigi legnagyobb magasságot érte el az észak-koreai rakéták közül.

Észak-Korea szerint az Egyesült Államok „megriadt” attól, hogy az országnak sikerül teljesítenie a nukleáris céljait, és ezért tesz egyre jelentősebb lépéseket vele szemben, és vezeti be a szigorú szankciókat, amelyekkel célja a nyomásgyakorlás az országra.

Észak-Korea egyúttal úgy látja, az újabb szankciók „háborús cselekménnyel” és „teljes gazdasági blokáddal” érnek fel.

Észak-Koreai rakéta A kép illusztráció (Forrás: time.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen