hirdetés
Nemzetközi

Macron annonce un projet de loi pour le contrôle des "fausses informations"

Macron az álhírek elleni szabályozást jelentett be

Lors des traditionnels vœux à la presse, le président Emmanuel Macron a annoncé, mercredi, un projet de loi pour renforcer le contrôle de l'information sur Internet, surtout en "période électorale".
hirdetés

Emmanuel Macron január harmadikán, szerdán az újságíróknak tartott újévi beszédében egy olyan szabályozást jelentett be, amellyel az álhírek terjedésének megfékezése a cél, különösen az interneten, illetve a választási időszakban.

Látszólag az orosz RT és Sputnik médiahálózatokra utalva a francia elnök azért szólt bírálattal, mert „ez a propaganda” több ezer fiókkal jelen volt a közösségi oldalakon, és gyorsan terjedt szerte a világon, hogy politikusokat, közéleti szereplőket és újságírókat hozzon rossz színbe.

A jelenség megfékezésére egyebek mellett nagyobb fokú átláthatóságot írnának elő a szponzorált tartalmak esetében, hogy látható legyen, kik támogatják ezeket, emellett meghatároznák az ilyen tartalmakra adható támogatások összegét is.

Emellett lehetővé válna az álhírek terjesztése esetében a kérdéses tartalom törlése, az érintett fiók bezárása, de adott esetben akár a weboldal elérésének letiltása is.

Korábban Németországban is született egy olyan szabályozás, amelynek értelmében nagyobb összegű, akár 50 millió eurós bírságot lehet kiszabni a közösségi felületekre, amennyiben azok nem korlátozzák viszonylag gyorsan az álhíreket a felületeiken.

A francia elnök bejelentette azt is, hogy 2018 végére megszületik egy, a televíziós csatornákat érintő szabályozás is, amelynek javaslata már ez év első negyedében elkészülhet.

Emmanuel Macron Emmanuel Macron (Forrás: metro.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen