hirdetés
Nemzetközi

La barre des 100.000 demandes d'asile a été franchie en 2017

100 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be Franciaországban 2017-ben

Alors qu'un projet de loi sur l'asile et l'immigration doit être présenté en février en Conseil des ministres, l'Office français de protection des réfugiés et apatrides a annoncé qu'un peu plus de 100.000 demandes d'asile avaient été déposées en France en 2017. Un niveau "historique".
hirdetés

Valamivel több mint 100 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Franciaországban 2017-ben – derült ki az Ofpra (l'Office français de protection des réfugiés et apatrides) nevű, a menekültek védelmével foglalkozó franciaországi hivatal elnökének tájékoztatásából. Mindez „történelmi szintet” jelent az 1981-ben, az adatok rögzítésének első évében benyújtott 20 ezer menedékkérelemhez képest is.

Az eggyel korábbi évhez képest 2017-ben 17 százalékkal emelkedett a menedékkérelmek száma, miután már 2016-ban is 6,5 százalékos növekedés volt megfigyelhető a korábbi évhez képest. Pascal Brice, az Ofpra igazgatója megjegyezte, hogy ez az állandó növekedés azt bizonyítja, hogy Franciaország a menedékkérelmek tekintetében Európában a legelső országok között van, különösen Németországot követően, ahol 2017-ben alig kevesebb, mint 200 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Mindamellett azonban több olyan migráns is van, akik nem nyújtották be irataikat az Ofpra-hoz, ugyanis a menedékkérelmeket első körben a prefektúrák vizsgálják. November végén Gérard Collomb belügyminiszter tájékoztatása szerint a migránsok majdnem 52 százaléka a folyamatnak ebben a szakaszában várt kérelme feldolgozására.

A 2016-os 38-ról tavaly 36 százalékra csökkent azok aránya, akiket menekültként ismertek el, ami elsősorban az olyan emberek helyzete miatt jellemző, akik például Albániából, vagy más, hasonló országokból érkeznek. Tavaly a legtöbb menedékkérő éppen Albániából érkezett, 66 százalékkal, 7630-ra nőtt az innen érkező menedékkérők száma. Közülük csak 6,5 százalék kapta meg a menekültstátuszt.

A második legtöbb menedékkérő – 5987 fő – Afganisztánból érkezett Franciaországba, ami 6 százalékos emelkedést jelent. Az ő esetükben már magasabb, 83 százalékos volt azok aránya, akik valamilyen védelemben részesültek. Nagyon sok olyan afgán menedékkérő lehet azonban, akik egy másik uniós országból, például Németországból lépnek az ország területére, és az ő helyzetüket nem az Ofpra vizsgálja.

Haitiből is sokan adták be menedékkérelmüket, esősorban Francia Guyana területén, valamint a szudáni és guineai menedékkérők is száma 4 ezer fő körül mozgott. Növekedett a francia nyelven beszélő nyugat-afrikai állampolgárok száma is.

Az újabb szíriai menedékkérők száma azonban – dacára annak, hogy mintegy 95 százalékos arányban biztosítanak számukra valamiféle védelmet – 10 százalékkal 3249 főre csökkent.

A menedékkérelmeket immár gyorsabban, átlagosan megközelítőleg három hónap alatt elbírálják, és 2018-ban szeretnék elérni, hogy két hónapot vegyen csak igénybe a folyamat.

Menedékkérők A kép illusztráció (Forrás: camillemillerand.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen