hirdetés
Nemzetközi

North Korea to send team to Olympic Games in Pyeongchang

Észak-Korea is küld sportolókat a téli olimpiára

North Korea is to send a delegation to the 2018 Winter Olympic Games, taking place in South Korea in February, officials from the South say. The breakthrough announcement came as the countries met for their first high-level talks in more than two years.
hirdetés

Észak-Korea várhatóan küld delegációt a 2018-as, februárban Dél-Koreában esedékes téli olimpiára – közölték dél-koreai tisztviselők.

Az áttörő bejelentésre azt követően került sor, hogy több mint két éve most először folytatott magas szintű tárgyalásokat Dél-Korea északi szomszédjával. A delegációnak sportolók, tisztviselők, illetve támogatók is tagjai lesznek.

Dél-Korea felajánlotta azt is, hogy a koreai-háború miatt szétszakadt családok számára a téli olimpia ideje alatt találkozó eseményt szervezzenek. A családok találkozására várhatóan a holdújév ünnepe folyamán kerülhet sor, amely a phjongcshangi téli olimpia közepére esik. Szöul emellett azt javasolta, hogy a két ország sportolói együtt vonuljanak fel az olimpia megnyitóján. Egyelőre nem tudni, Észak-Korea hogyan reagált ezekre a felvetésekre.

Legutóbb több mint egy évtizede, 2006-ban vonultak a két országot képviselő sportolók együtt a Koreai-félsziget zászlaja alatt, a téli olimpiai játékok megnyitóján.

A tárgyalások kedden reggel vették kezdetüket Panmunjom településen, amely a két országot elválasztó demilitarizált zóna területén fekszik.

A dél-koreai egyesítési miniszter később újságíróknak azt mondta, hogy az észak-koreai fél felajánlotta egy magas szintű delegáció útnak indítását – a nemzeti olimpiai bizottság delegációja sportolókból, támogatókból, művészekből, megfigyelőkből, egy taekwondo-bemutató csoportból, illetve újságírókból fog állni.

Észak-Korea és Dél-Korea között a legutóbbi, 2015-ös tárgyalásokat követően vált egyre feszültebbé a viszony, és később Észak-Korea megszakította a közvetlen telefonvonalát is Dél-Koreával. Miután Észak-Korea gyors ütemben fejlesztette tiltott nukleáris fegyverkezési programját, a két ország kapcsolata az utóbbi időben tovább romlott.

Koreai találkozó Észak-Korea olimpiai csapatot küld a téli olimpiára / North Korea to send team to Olympic Games in Pyeongchang (Forrás: hindustantimes.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen