Nemzetközi

Homards: la France pourra-t-elle continuer à ébouillanter vivants?

Lehet-e továbbra is élve főzni a homárokat Franciaországban?

En Suisse, à partir du 1er mars, il sera interdit de cuisiner les homards en les plongeant dans un bouillon sans les avoir étourdis au préalable. La pratique, courante en France, peut-elle durer?

Svájcban március elsejétől tilos lesz úgy megfőzni a homárokat, hogy azok elkábítása nélkül forró folyadékba helyezzék őket. Felmerülhet a kérdés, hogy Franciaországban, ahol igen gyakori a homárok elkészítésének Svájcban betiltásra kerülő módja, vajon lesz-e a jövőben hasonló szabályozás...

Svájcban március elsejétől kezdődően az állatok szenvedéseinek mérséklésével lehet csak megfőzni a homárokat egy szerdán kihirdetett szabályozás szerint. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a még mozgó állatokat előbb le kell ütni, és többé nem lehet az élő, mozgó állatokat egyenesen a forró vízbe helyezni. Emellett az ínyencek körében népszerű ízeltlábúakat jégen és jeges vízben sem lehet szállítani, hanem a természeteshez hasonló körülményeket kell biztosítani számukra.

A szabályozásnak Franciaországban is akadnak támogatói, így például Anissa Putois, a PETA franciaországi szervezetének szóvivője azt mondta, akár támogatná is az élve főzés tilalmát hazájában is. Megjegyezte, hogy a homárokra elsősorban érzékeny, társas állatokként tekintenek, és nem élelmiszerként, és noha a rákok leütésével sem kerülhető el egészen azok szenvedése, talán ez első lépést jelenthet a „homárok szenvedésének megállításában”.

A szóvivő azt mondta, hogy tudományos kutatások szerint a homárok is képesek szenvedni – ezt az állítását egy 2013-as, Bob Elwood, a Queen's University Belfast kutatójának tanulmánya eredményeivel igyekezett alátámasztani.

Pierre Noël, a párizsi természettudományi múzeum rák-specialistája a témában megjegyezte, hogy a fájdalom egy igen „titokzatos” dolog, hiszen még az embereknél sincsen olyan eszközünk, amellyel mérhetnénk. Valószínűsíthető, hogy a magasan fejlett idegrendszerrel együtt jár a fájdalomérzet, és minél kevésbé levezetett az adott élőlény idegrendszere, annál kevesebb fájdalmat élhet át. Kétségtelen, hogy a homárok éreznek „valamit”, amikor a forró vízbe helyezik őket, de hogy ezt az agyuk éppenséggel fájdalomérzetként dolgozza-e fel, az továbbra is nyitott kérdés. A szakértő szerint egyfajta „stresszről” beszélhetünk, amelyet idegrendszeri válasz követ, ám nem tudni, hogy mindez hogyan nyilvánul meg a homárban.

Egy három Michelin-csillagot elnyert étterem vezetője megjegyezte, hogy leginkább annak volna katasztrofális hatása a gasztronómiai életre, ha a homárok élve szállítását tiltanák meg, hiszen ha már leölt állatokat szállítanának az éttermeknek, akkor a vendégek elé kerülő végeredmény egy nagyon puha homárétel lenne. A legfontosabbnak tehát azt tartja, hogy az állatok élve érkezzenek meg a konyhájukba.

Homár A kép illusztráció (Forrás: huffingtonpost.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen