hirdetés
Nemzetközi

Ukrán kormányfő: a hadihajókkal együtt a Krímet is adja vissza Oroszország Ukrajnának

Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő azt üzente pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Oroszország ne csak az Ukrajnától elfoglalt hadihajókat, de az elcsatolt Krím félszigetet is adja vissza Ukrajnának.
hirdetés

    Az ukrán miniszterelnök ezt a fegyveres konfliktus sújtotta Donyeck megyében tett látogatásakor mondta. Putyinnak arra - az orosz média vezetőivel csütörtökön tartott moszkvai találkozóján tett - kijelentésére reagált, amelyben az orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy országa visszaadja a Krím bekebelezésekor birtokába került hadihajókat, valamint repülőgépeket és páncélosokat Ukrajnának. Megjegyezte viszont, hogy az említett haditechnika "siralmas" állapotban van, és már eleve így került Oroszország birtokába. 

    "A válaszjavaslatom az Oroszországi Föderáció elnökének az, hogy a flottával együtt a Krímet is adja vissza. Készek vagyunk a lehető legrövidebb időn belül elfogadni"

- jelentette ki Hrojszman. 

    Az UNIAN ukrán hírügynökség a hírrel kapcsolatban idézte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt, aki azzal magyarázta Putyin ajánlatát, hogy ez egy "jóindulatú gesztus", amellyel Moszkva szeretné "elmozdítani a holtpontról" az orosz-ukrán viszony rendezését, amelynek jelenlegi állapotát "ellenségesnek és siralmasnak" nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a Krím félszigeten lefoglalt haditechnikai eszközöket Oroszország már korábban elkezdte visszaszolgáltatni Ukrajnának, ám a folyamat megszakadt, amikor 2014 tavaszán kitörtek a harcok a Donyec-medencében. 

    Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy az orosz külügyminisztérium 2014. július 5-én közölte: addig nem folytatják a haditechnika visszaadását, amíg az ukrán fegyveres erők teljesen be nem szüntetik harci tevékenységüket Kelet-Ukrajnában. 

    Oroszország addig 389 páncélozott eszközt, köztük nyolc katonai helikoptert és három hadihajót adott vissza Ukrajnának. Jelenleg a Krím félszigeten maradt 17 különböző rendeltetésű ukrán hajó, köztük a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajó, egy tengeralattjáró, továbbá korvettek, aknaszedők, vontatók és egyebek.

Forrás: MTI

Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő (Forrás: wikimedia.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen