Nemzetközi

Kim Jongnam Dél-Koreába látogat a delegáció élén

Észak-Korea várhatóan négy éve legmagasabb beosztású tisztviselőjét küldi hamarosan Dél-Koreába, miközben a téli olimpia közeledtével látszólag enyhült a félszigeten uralkodó feszültség.

A héten kezdődő téli olimpián az észak- és dél-koreai sportolók közös zászló alatt vonulnak majd a megnyitó ceremónián. Észak-Korea hétfőn bejelentette, hogy egy művészeti társulatot küld az olimpiára hajóval, ehhez a kétoldalú szankciók alól felmentést kellene biztosítani.

Phenjan a delegáció küldésére az általában Oroszország és Észak-Korea között közlekedő, Man Gyong Bong 92 nevű hajót javasolta a dél-koreai egyesítési minisztérium közlése szerint, amelyben a küldöttség tagjai nemcsak utaznának, hanem el is lennének szállásolva. 2010 óta minden észak-koreai hajót kitiltottak Dél-Korea kikötőiből. Egy dél-koreai minisztériumi szóvivő azt mondta, próbálnak ezúttal kivételt tenni annak érdekében, hogy támogassák az olimpia sikeres rendezését.

Vasárnap játszotta a közös koreai jéghoki-csapat első mérkőzését, a Svédország elleni barátságos mérkőzésen 1-3-ra kikaptak. Ez a koreai csapat első és eddig egyetlen gyakorló meccse volt.

Kim Jongnam, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés Prezídiumának elnöke vezeti majd a 22 tagú, Dél-Koreába küldött delegációt – közölte a dél-koreai egyesítési minisztérium. Kim Jongnam a legmagasabb beosztású tisztviselő, akit Észak-Korea az elmúlt négy évben Dél-Koreába küld, rajta kívül a delegáció három másik tisztviselőből, illetve egy 18 fős támogatói személyzetből áll majd.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a magas rangú tisztviselő a phjongcshangi téli olimpia pénteki megnyitóünnepségen is részt vesz-e. Amennyiben így tesz, úgy tulajdonképpen Mike Pence amerikai alelnökkel közösen figyelheti a ceremóniát, s teszi ezt egy olyan időszakban, amikor Washington és Észak-Korea között utóbbi nukleáris törekvései miatt jelentős a feszültség.

Észak-Korea korábban több rakétatesztet is végrehajtott nukleáris képességei demonstrálása céljából, az pedig, hogy a február 9. és 25. között megrendezésre kerülő téli olimpián részt vesz, egy hirtelen fordulatnak tekinthető az együttműködés irányába. Kim Dzsongnam észak-koreai vezető újévi beszédében jelezte, hogy nyitott a párbeszédre, és csapat küldését fontolja az olimpiára.

Az észak-koreai hokijátékosok mellett síelők és műkorcsolyázók is részt vesznek a versenyeken, emellett több száz fős szurkolói csapatot és fellépőket is küldenek Dél-Koreába.

Az együttműködésnek azonban máris több esemény útját látszik állni, így például nemrég kiderült, hogy Észak-Korea nagy katonai felvonulást tervez február nyolcadikára, vagyis az olimpia kezdő napja előtti napra. Észak-Korea a bírálatokra reagálva közölte, hogy senkinek nincs joga felelősségre vonni a tervei miatt, és egy Dél-Koreával közösen tervezett kulturális eseménytől is visszalépett.

Mindeközben Szöul és Washington megegyezett abban, hogy az Észak-Koreát rendszerint „bosszantó” éves közös hadgyakorlataikat késleltetik – de ez sem fog elmaradni.

Kim Jongnam Kim Jongnam Dél-Koreába látogat a delegáció élén (Forrás: wikimedia.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen