hirdetés
Nemzetközi

A globális rend felborulásának veszélyére figyelmeztet a müncheni biztonságpolitikai konferencia vezetője

A fegyverkezési verseny és a globális rend felborulásának veszélyeire figyelmeztet a pénteken kezdődő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) vezetője.
hirdetés

A Szovjetunió felbomlása óta nem volt annyira törékeny és veszélyes helyzetben a nemzetközi közösség, mint most - emelte ki Wolfgang Ischinger a napokban Berlinben az 54. MSC programját bemutató tájékoztatóján.

A német diplomata rámutatott, hogy nincs már a nemzetközi kapcsolatokban olyan szabályrendszer, amelyet valamennyi meghatározó tényező tiszteletben tart. A globális rend felborulásából fakadó kockázatokat pedig fokozza, hogy nincsenek bizalomépítő lépések.

A legfontosabb szereplők már nem is igen állnak kapcsolatban egymással, ami erősíti a másik fél terveinek, szándékainak helytelen értékeléséből, a "téves számításból" adódó konfliktusok veszélyét. Ráadásul a Közel-Keleten, Ázsiában - és nem csak Kínában -, Oroszországban és a Nyugaton is egyre több pénzt költenek fegyverekre, és süllyed az atomfegyverek bevetésétől eltántorító gátlásküszöb - fejtette ki Wolfgang Ischinger.

Az utóbbi évek biztonságpolitikai fejleményei azt mutatják, hogy nem fenyeget a fegyverkezési verseny, hanem "már benne is vagyunk".

Azonban reménykeltő, hogy tavaly nem romlott a helyzet, és az Európai Unióban (EU) "új szelek fújnak", főleg Emmanuel Macron francia államfő színre lépése révén - mondta a diplomata, aki Washingtonban és Londonban is volt korábban nagykövet, és 2008 óta vezeti az MSC-t.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak önálló, erős és tekintélyes szereplővé kell válnia, közvetítenie kell az Egyesült Államok és Oroszország között, és mindent meg kell tennie a nemzetközi fegyverzetellenőrzés erősítéséért.

Európa biztonságpolitikai helyzetéről szólva kiemelte, hogy a NATO keleti, és Oroszország nyugati határvidékét tekintve a NATO kizárólag a harci repülőgépeket tekintve van fölényben. Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter kifejezését használva hozzátette, hogy az lenne a legrosszabb, ha egymás ellen fordulna az "új Európa" és a "régi Európa".

Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Lengyelország minden más EU-s tagállamnál nagyobb mértékben igényli a közösség katonai képességeinek erősítését, és Berlin egész biztosan nem utasítja el ezt az igényt. Azonban a más ügyekben támadt nézeteltéréseket rendezni kell, méghozzá tárgyalásokkal, és fenyegetések nélkül - mondta Wolfgang Ischinger, hozzátéve, hogy a jogállamiság alapelveit minden tagállamban érvényesíteni kell.

A lengyel igények miatt is szerencsés, hogy az idei MSC résztvevői között lesz a varsói kormány új vezetője, Mateusz Morawiecki - mondta a konferencia vezetője.

Amerikai részről James Mattis védelmi miniszter Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó, Oroszországból Szergej Lavrov külügyminiszter a tanácskozás legmagasabb rangú résztvevője. Felszólal húsznál is több állam-, illetve kormányfő, köztük Theresa May brit, Binali Yildirim török és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Petro Porosenko ukrán elnök.

A konferenciát péntek délután a német és a francia védelmi miniszter, Ursula von der Leyen és Florence Parly nyitja meg - ismertette Wolfgang Ischinger, kiemelve, hogy ez az első MSC, amely két nő beszédével kezdődik. Szombaton mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tart előadást.

A vasárnapig tartó konferencián a fegyverkezési verseny, a nukleáris fegyverek ügye és a fegyverzetellenőrzés mellett kiemelten foglalkoznak Szíriától Ukrajnáig az aktuális válságokkal, a terrorizmussal, a mesterséges intelligencia biztonságpolitikai kérdéseivel és az információs hadviseléssel is. A nagyjából 500 résztvevő között nagyvállalatoktól és nemzetközi civil szervezetektől is lesznek vezetők, például Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója, valamint a Human Rights Watch és az Amnesty International vezetői.

Forrás: MTI

Wolfgang Ischinger Wolfgang Ischinger (Forrás: wikimedia.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen