hirdetés
Nemzetközi

Németország és Olaszország egyetért az uniós menekültügyi rendszer reformjának ügyében

Egyetért Németország és Olaszország az európai uniós menekültügyi rendszer reformjának ügyében - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök pénteken Berlinben.
hirdetés

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni kiemelte, hogy csak a tagállamok közötti szolidaritáson alapuló reformot lehet végrehajtani az úgynevezett dublini menekültügyi rendszerben.

Mint mondta, természetesen elfogadhatatlan lenne, ha bármely tagállam arra az álláspontra helyezkedne, hogy "nekünk ehhez semmi közünk". Hozzátette: arra számít, hogy "jó kompromisszumra" jutnak az ügyben.

Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nagy mértékben visszaszorították az embercsempészetet az Észak-Afrikából az Európai Unió területére irányuló tengeri migrációs útvonalon, így kevesebben vesznek a Földközi-tengerbe, és komoly eredményeket értek el a védelemre nem szoruló, elutasított menedékkérők hazajuttatásában is.

Angela Merkel aláhúzta, hogy Németországnak "teljes mértékben azonos elképzelése" van a dublini rendszer reformjáról.

A két ország abban is egyetért, hogy az unió következő hétéves keretköltségvetésének az "igazán nagy európai kihívásokra" , a migrációra, a közös védelmi politikára, a tudományos kutatásra és az innovációra kell összpontosítania - mondta a német kancellár.

Kérdésre válaszolva elmondta, jó esélyt lát arra, hogy elfogadják a koalíciós szerződést pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) február 26-i kongresszusán és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) február 20-tól március 2-ig tartó pártszavazásán. Felidézte, hogy a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) már elfogadta a szerződést.

Kiemelte: az euróövezeti pénzügyi és költségvetési politika alapja továbbra is a szolidaritás és az egyértelmű szabályok alkotta rendszer, és ezen nem változtat, hogy a tervezett új kormányban nem a CDU, hanem az SPD kapja meg a pénzügyminisztériumot.

Paolo Gentiloni kérdésre válaszolva elmondta: meggyőződése, hogy a március 4-i olaszországi parlamenti választások után nem kerül hatalomra populista vagy EU-ellenes kormány, és Olaszország változatlanul elkötelezett, aktív tagja lesz az EU-tagállamok közösségének.

Forrás: MTI

Paolo Gentiloni Paolo Gentiloni kiemelte, hogy csak a tagállamok közötti szolidaritáson alapuló reformot lehet végrehajtani a dublini menekültügyi rendszerben (Forrás: Facebook / Paolo Gentiloni)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen