hirdetés
Nemzetközi

Amerika idén májusban megnyitná új nagykövetségét Jeruzsálemben

Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezése májusban fog megtörténni. Az időzítés nem véletlen, hiszen abban a hónapban lesz Izrael 70. Függetlenségi Napja.
hirdetés

Donald Trump amerikai elnök múlt év decemberében ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ezt hamarosan egy következő lépés követi: májusban az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe fog átköltözni.
Trump döntése sok országban masszív tiltakozáshoz vezetett, hiszen a döntés által Trump szakított az Egyesült Államok évtizedeken keresztül gyakorolt Közel-Kelet politikájával. Az már előrelátható volt, hogy a követség áthelyezése legkésőbb 2019 végéig le fog zajlani. Az események azonban felgyorsultak, annak ellenére, hogy Jeruzsálem végleges státusza az egyik legvitatottabb kérdés a közel-keleti konfliktusban.
A palesztinok ugyanis igényt tartanak az 1967-ben Izrael által elfoglalt, és 1980-ban annektált Kelet-Jeruzsálemre jövőbeni államuk fővárosaként. Az ENSZ-en belül idáig egyetértés volt abban, hogy a város státusza Palesztina és Izrael között folytatott béketárgyalások során tisztázandó.

 

A jeruzsálemi Sziklamecset A jeruzsálemi Sziklamecset (Forrás: spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen