Nemzetközi

Ukrajna megtiltja az országban élő oroszoknak a vasárnapi szavazást

Március 18-án Oroszország új miniszterelnököt választ, aki nagy valószínűséggel újra Vladimir Putin lesz. Ezzel Putin negyedik hivatali idejét kezdené meg.
Ukrajna vasárnap meg akarja akadályozni, hogy az ország területén élő oroszok leadják voksukat. Arsen Avakov belügyminiszter közlése szerint a rendőrség gondoskodni fog arról, hogy az orosz állampolgárok ne férjenek hozzá nagykövetségükhöz  Kijevben, Harkovban, Odesszában és Lvivben.
 
Oroszország négy évvel ezelőtt annektálta a Krím-félszigetet.

A vasárnapi elnökválasztáson Anton Shkaplerov űrhajós is szeretne részt venni az ISS nemzetközi űrállomásról. A 46 éves férfinak, aki jelenleg december óta tartózkodik a Földtől mintegy 400 kilométerre található állomáson, az űrben történő szavazás szinte rutin, hiszen abban már 2012-ben is szerezhetett tapasztalatot.
 
Az elnökválasztás előtt néhány nappal Ksenia Sobchak elnökjelölt egy új párt megalapítását jelentette be, amely a következő pár hónapban realizálódni is fog. Célja az volt, hogy az egykori parlamenti képviselővel, Dmitry Gudkovval egyesítse a "szétszakadt" liberális ellenzéket, és 2021-ben bejusson a parlamentbe.
 
18-án Putin újraválsztása biztosra vehető. Előzetes felmérések alapján egyik ellenfél sem számíthat a szavazatok tíz százalékánál többre. A Kreml egyedül az alacsony választási részvételtől tart, amely megkérdőjelezheti a válsztási eredmény érvényességét.
 
Putin egy televíziós beszédében felhívta honfitársait, hogy vegyenek részt a vasárnapi választáson, s éljenek azon jogukkal, amellyel a jövőjük felett dönthetnek.
Tiltakozások Kijevben Tiltakozások Kijevben az orosz parlamenti választásokkal kapcsolatban, 2016 (spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen